Josca
Josca Love & Life 9 apr 2016

Om deze redenen kan je beter wat minderen met zout

Je moet zout niet compleet uit je voedingspatroon verbannen, want je lichaam heeft het wel nodig, al helemaal als je gesport en gezweet hebt. Per dag heeft je lichaam een halve gram zout nodig om goed te kunnen functioneren. Er wordt aangeraden om maximaal 6 gram zout per dag te eten en als je een verhoogde bloeddruk hebt maar 2 gram. Maar wat kan er gebeuren als je te veel zout inneemt?

1. Te veel zout is slecht voor je hart.
Dit feitje heb je vast en zeker als eens vaker gehoord. Je hart, aderen en verschillende organen kunnen zwakker raken door consumptie van te veel zout en het verhoogt tevens de kans op hart- en vaatziekten. Hiernaast kan het zorgen voor nierfalen.

2. Te veel zout kan zorgen voor verstoringen in de vochtbalans van het lichaam.
Je lichaam bevat van nature al zout, dit bevindt zich voornamelijk in het bloed. Zout houdt de vochtbalans stabiel door water aan te trekken. Ook andere stoffen helpen mee met de vochtbalans, waaronder natrium en kalium. Eet je te veel zout, dan raakt dit uit balans en houd je vocht vast: het zogenaamde oedeem.

3. Te veel zout zorgt voor een opgeblazen gevoel.
Dit heeft te maken met de vochtbalans in je lichaam. Als je te veel zout eet, houdt je lichaam meer vocht vast, wat betekent dat je al gauw een opgeblazen gevoel kunt krijgen. Dit gevoel is wel tijdelijk, maar uiteraard niet bepaald prettig.

Hoe minder je met zout?
Je kunt minderen met zout door ingeblikte groenten te vermijden of de opties te nemen die geen extra zout als conserveringsmiddel bevatten. Soep die je koopt in zakjes poeder is ook héél erg zout, dus ook dit kun je beter laten liggen. Denk tijdens het koken ook aan andere manieren om je eten wat meer smaak te geven dan met zout, zoals met peper, kerriepoeder, cayennepeper, knoflook en ui. Durf te experimenteren!

Zout is voor meer dingen goed dan alleen het reguleren van je vochtbalans, dit hotel is namelijk compleet gemaakt van zout:

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar.

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen.. toch?! Elke donderdag in je mailbox.

Reageer op artikel:
Om deze redenen kan je beter wat minderen met zout
Sluiten