Redactie
Redactie Love & Life 4 nov 2019

WTF – het OMAD dieet is blijkbaar een ding en wij hebben vragen

We willen allemaal gezond leven en lekker in ons vel zitten. Voor sommige mensen is een beetje afvallen daar onderdeel van. Zoek je naar een manier om wat kilo’s te verliezen, dan verzuip je al gauw in het grote aanbod aan diëten. Zo is het OMAD dieet inmiddels razend populair en wij snappen niet helemaal waarom. Lees hier hoe dit werkt en waarom juist dit dieet zo bizar is.

First things first. Afvallen is een heel persoonlijk onderwerp, waar niet te licht over gedacht dient te worden. Wij hebben body positivity hoog in het vaandel staan en vinden het enorm belangrijk dat onze lezeressen lekker in hun vel zitten én gezond zijn. Zie dit artikel dan ook niet als een aansporing om af te vallen als je op een gezond gewicht zit, maar als steuntje in de rug om een gezonde levensstijl te verkrijgen en behouden als je daarnaar op zoek bent.

OMAD dieet

Tja, er is weer een nieuwe hype. Het OMAD dieet is onder menig celebrity razend populair, terwijl wij niet helemaal snappen waarom. Bij het OMAD dieet bestaat je dagelijkse voeding namelijk uit één maaltijd, die je binnen een uur nuttigt. Waar je bij intermittent fasting nog mag eten binnen een tijdsraam van acht uur, eet je hier dus gedurende één uur per dag. Je leest het goed: één uur.

OMAD staat dan ook voor One Meal A Day. Tijdens dit dieet vast je dus continu. Simpel gezegd komt het op het volgende neer:

– Je vast 23 uur
– Je eet binnen één uur
– Het maakt niet uit wat je eet (al zijn gezonde keuzes altijd beter)
– Je bord heeft een grootte van maximaal 28 centimeter (diameter)
– De hoeveelheid eten op je bord is maximaal drie centimeter hoog

Wel of niet volgen

Nu je weet wat het OMAD dieet inhoudt, rijst de volgende vraag: waarom zou je dit in godsnaam volgen? Daar zijn de meningen over verdeeld. Mensen die snel willen afvallen zijn uiteraard voorstander, aangezien je een negatieve energiebalans creëert – en hierdoor val je af. Echter zijn de meeste diëtisten er niet zo’n fan van. Doordat je maar een maaltijd eet, kom je over het algemeen belangrijke voedingsstoffen als eiwitten, vitaminen en mineralen tekort.

Resultaten van het OMAD dieet

Dan de resultaten. Laten we duidelijk zijn: je valt zeker af met dit dieet, maar dat komt simpelweg omdat je (bijna) niks eet. Dat is een weggevertje.

Daarnaast heeft het OMAD dieet gevaarlijke bijwerkingen, zoals stemmingswisselingen, spierverlies en een verstoorde hormoonbalans. Op den duur kan het dieet zelfs invloed hebben op je menstruatiecyclus. Kortom: wij raden dit af. Wil je toch graag afvallen? Vraag dan hulp aan een specialist.

Lees ook: Vijf veelgemaakte fouten tijdens het keto-dieet

Elle

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen.. toch?! Elke donderdag in je mailbox.

Reageer op artikel:
WTF – het OMAD dieet is blijkbaar een ding en wij hebben vragen
Sluiten