Tessa Ponjee
Tessa Ponjee Love & Life 12 jul 2019

Waarom onafhankelijkheid in een relatie juist heel goed is

We kunnen er maar moeilijk omheen dat alles in onze maatschappij gericht lijkt te zijn op het vinden van een partner. We zeggen dingen als ‘ik ben benieuwd met wie ik ga eindigen’ – alsof het je levensdoel is om degene te vinden met wie je de rest van je leven wilt spenderen. Er zijn talloze liedjes geschreven en films gemaakt over de perfecte partner, die altijd voor je klaarstaat en die je altijd kunt meeslepen naar plekken die je wilt bezoeken. Maar hoe zit het met onafhankelijkheid in een relatie?

Als je lang samen bent, word je op een gegeven moment een soort package deal. Je gaat met je partner naar verjaardagen van familie in plaats van alleen. Julie gaan samen op vakantie, niet meer alleen met vrienden. Mensen verwachten dat jullie gaan samenwonen. Alsof je op een gegeven moment helemaal afhankelijk moet zijn van je partner – en andersom.

In een interessante video van School of Life wordt geïllustreerd hoe diep het idee van een partner soulmateeigenlijk in onze cultuur verweven zit. Dat partners alles samen moeten doen, elkaar op alle fronten moeten aanvullen en alles tegen elkaar moeten kunnen zeggen – in feite praktisch alles voor elkaar moeten betekenen. Terwijl dat eigenlijk helemaal niet realistisch is.

Onafhankelijkheid in een relatie

De kans dat je verliefd wordt op iemand die op élk vlak van je leven in je behoeften kan voorzien, is nu eenmaal erg klein. Misschien houd jij van zonvakanties, je vriend of vriendin juist van hiken. Wil jij graag sparen, terwijl hij of zij alles het liefst meteen uitgeeft.

En toch vinden we het raar als mensen apart van elkaar op vakantie gaan, of hun financiën helemaal onafhankelijk van elkaar regelen.

Why We Should Expect Less Of Love

Expecting that a romantic partner could answer all of our needs might sound very beautiful; but such idealism is in reality rather counter-productive, rendering us impatient, angry and ultimately bitter. We’d be advised to do something slightly unusual in order to love someone properly: expect a bit less of them.

Eigenlijk moeten we dus af van die onbewuste overtuiging dat dingen onafhankelijk doen, meteen betekent dat we minder van elkaar houden, pleit School of Life. Dat we niet genoeg moeite doen voor elkaar als we geen zin hebben om mee te gaan naar elkaars vrienden, terwijl we misschien gewoon geen klik hebben met die mensen. Dat onze relatie wankel is als we gewoon even geen zin hebben om naast elkaar te slapen.

Niet minder, maar meer liefde

Want meer onafhankelijkheid in een relatie betekent niet dat de relatie zwak is, maar juist dat je beter kunt focussen op de aspecten waarin een partner wél een aanvulling kan zijn op ons leven. Het weghalen van die aspecten waarin we juist botsen, zorgt niet voor minder liefde, maar juist voor meer. En voor de rest van je sociale leven is het ook best prettig als je met je problemen niet alleen bij je partner kunt aankloppen, maar ook gewoon bij vriendinnen of je moeder.

Het klinkt leuk, dat soulmate-idee, maar echt goed voor de liefde is het dus niet. Hoe minder onrealistische verwachtingen, hoe beter de relatie wordt.

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen.. toch?! Elke donderdag in je mailbox.

Reageer op artikel:
Waarom onafhankelijkheid in een relatie juist heel goed is
Sluiten