Tessa Ham
Tessa Ham Money 29 jun 2021
Leestijd: 3 minuten

5 onderhandeltips voor introverten om het salaris te krijgen wat ze willen

Laten we even eerlijk zijn: onderhandelen is voor de meeste mensen spannend. Niet alleen introverten hikken tegen zo’n salarisonderhandeling aan, ook veel extraverten gaan met zweethandjes het gesprek in. Toch zijn er voor een goede onderhandeling – waarin je krijgt wat je wil – skills nodig die extraverten wat makkelijker afgaan.

Als extravert kun je deze onderhandeltips natuurlijk net zo goed gebruiken, maar dit artikel is daarom voor introverten die in het verleden meerdere malen teleurgesteld het gesprek zijn uitgestapt. Wellicht omdat ze dichtklapten, of omdat ze geen speld tussen het verhaal van hun leidinggevende kregen.

Vraag meteen om te onderhandelen

Te vaak krijgen mensen niet wat ze verdienen, omdat ze het niet durven te vragen of weten hoe ze erom moeten vragen. Waarschijnlijk heb je de wens voor een salarisverhoging al langer, dus vraag vandaag (of na de volgende tip) een gesprek aan. Doe dit face-to-face of via de mail en zeg er meteen bij dat je graag wil praten over je salaris. Zo voelt je leidinggevende zich niet overvallen als je in het gesprek opeens over je salaris begint.

Ook tijdens de onderhandeling gaat deze tip op. Twijfel niet langer als het moment daar is en draai er niet te lang omheen. Ook met deze tips ben je niet van een ja verzekerd, maar als je het niet vraagt, zal je het ook nooit weten.

Bereid je goed voor op het onderhandelen

Oké, dit is een tip die introverten waarschijnlijk natuurlijk zal afgaan, maar toch kunnen we geen artikel schrijven zonder deze tip te noemen. Een goede voorbereiding helpt je zelfverzekerder het gesprek in te gaan en daardoor krachtiger over te komen. Hit them with the facts!

Wees niet bang om stiltes te laten vallen

Als introvert ben je waarschijnlijk als de dood om een stilte te laten vallen. En dat terwijl je waarschijnlijk het liefst goed nadenkt over je antwoord voordat je ‘m geeft. Dat is ook precies waarom het helemaal niet erg is als er een stilte valt. Sterker nog, onderzoekers van MIT’s Sloan School of Management kwamen er zelfs achter dat het de ultieme powermove tijdens een onderhandeling is.

Stiltes laten vallen maakt je niet zwakker, maar juist krachtiger. Neem dus gewoon de tijd om antwoord te geven.

Omarm de ongemakkelijkheid

Dat brengt ons op het volgende punt. Onderhandelen is ongemakkelijk, toch? Of je nou een goede band met je leidinggevende hebt of niet. Dit ga je ook niet veranderen, hoe goed je je ook hebt voorbereid of hoe zelfverzekerd je ook probeert over te komen. In plaats van te vechten tegen die ongemakkelijkheid en krampachtig te doen alsof het er niet is, is het beter om het te omarmen. Het is er nou eenmaal, so be it.

Je mag er later op terugkomen

Yes, je leidinggevende is het ermee eens dat je een salarisverhoging verdient! Maar het bedrag dat hij of zij nu noemt, is lager dan je van tevoren had bedacht. De meeste mensen denken dat ze vervolgens meteen akkoord moeten gaan of niet, maar waarschijnlijk denk je als introvert liever nog even na over het aanbod als je helemaal alleen bent.

Weet dat het helemaal oké is om er later op terug te komen. Je kunt dan iets zeggen als: ‘Bedankt voor je tijd en het bod. Als ik eerlijk ben, is het lager dan ik in eerste instantie had gehoopt. [Noem reden hier, zoals ‘Omdat ik het afgelopen jaar er veel verantwoordelijkheden bij heb gekregen.’] Is het goed als ik er nog even goed over nadenk en hier vrijdagochtend door middel van een mail op terugkom?’

8 vragen die je jezelf moet stellen voor je om een salarisverhoging vraagt

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.