Tessa Ham
Tessa Ham Career 1 okt 2021
Leestijd: 3 minuten

7 tekenen dat je het in je hebt om ondernemer te worden

Kriebelt het al langer om je eigen bedrijf te starten, maar heb je geen idee of het ondernemen echt iets voor jou is? Deze zeven tekenen wijzen erop dat je het wel degelijk in je hebt om ondernemer te worden.

Iedereen kan een eigen bedrijf starten, maar dit zijn de eigenschappen die succesvolle ondernemers gemeen hebben.

Tekenen dat je een ondernemer bent

Klinken deze eigenschappen als jou? Dan is de kans groot dat je het in je hebt om ondernemer te zijn.

1. Je bent stressbestendig

Een naderende deadline? Dingen lopen niet zoals gepland? Dat is geen probleem voor jou. Je blijft kalm en reageert je stress niet af op anderen. Deze eigenschap heb je hard nodig als je ondernemer bent. Het zorgt ervoor dat je betere zakelijke beslissingen maakt.

2. Je hebt door dat je niet alles kunt weten

Het is voor jou niet erg om niet de slimste persoon in de ruimte te zijn. Je weet dat je niet alles kunt weten en dat je altijd meer kunt leren. Daarom omring je jezelf met mensen die je aanvullen en ben je niet bang om om hulp te vragen.

3. Je bent nieuwsgierig

Dat je niet alles kunt weten, houd je niet tegen om altijd meer te leren. Je houdt ervan te experimenteren, bent leergierig en wil jezelf altijd blijven ontwikkelen.

4. Je bent bereid om vervelende klusjes te doen

Als jij nu iemand bent die op werk vaak zegt ‘dat het niet je baan is’, is een eigen bedrijf beginnen waarschijnlijk niets voor jou. Zeker aan het begin zal jij namelijk je hele bedrijf moeten runnen. Je bent niet alleen de CEO, maar ook de receptioniste, accountant en ICT’er.

Je zal klusjes moeten doen waar je geen fan van bent. Maar heb je het in je om ondernemer te worden? Dan is dit het allemaal waard voor het grotere doel: een succesvolle onderneming.

5. Je bent een leider en geen volger

Sommige mensen zijn van nature volgers, ze floreren het best als ze wordt verteld wat ze moeten doen. Daar is niets mis mee: ze zijn geweldige werknemers en zonder hen zou de wereld niet draaien.

Je kunt het een beetje vergelijken met de Kerstman en zijn elven. De Kerstman is de visionair (de ondernemer in dit voorbeeld), maar zonder de elven zou er niets van zijn visie terechtkomen. Vraag jezelf dus eerlijk af of je een volger of een leider bent. Het zal jouw taak zijn om de koers en strategie te bepalen.

6. Je bent niet bang voor succes

Het klinkt vreemd, maar veel mensen zijn – onbewust – niet alleen bang om te falen, maar ook om succes te behalen. Dat zorgt er namelijk voor dat ze meer werk krijgen, langere dagen moeten maken en meer in de spotlight staan. Het zorgt ook voor hogere verwachtingen, niet alleen van jezelf, maar ook van je klanten of opdrachtgevers.

7. Je hebt het ondernemerschap niet geromantiseerd

Zelf je dagen indelen, werken waar je wilt, je eigen baas zijn. Ondernemen is leuk, maar wordt vaak ook zwaar geromantiseerd. Er zijn genoeg ondernemers die langere dagen maken dan ze in loondienst deden, voor minder geld en met meer stress.

Natuurlijk ben je je eigen baas, maar je hebt nog steeds te maken met de behoeften van anderen, die van je klanten, leveranciers, opdrachtgevers of werknemers. Ondernemen is ook gewoon hard werken, met taken die je minder leuk vindt (zie teken 4).

Als je dit doorhebt, heb je het daadwerkelijk in je om ondernemer te worden.

 

Create & CultivateCNBC

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.