Tessa Ponjee
Tessa Ponjee Food 27 mrt 2019

Het eerste onderwaterrestaurant in Europa is geopend en hier willen we nú naartoe

Als er iets is waar we van kunnen genieten dan is het wel heerlijk uiteten gaan. Afgelopen week is er wel een heel erg bijzonder restaurant geopend, namelijk het eerste onderwaterrestaurant van Europa. En ja, dat ziet er net zo magisch uit als je zou verwachten.

Onderwaterrestaurant in Noorwegen

Afgelopen week opende het eerste onderwaterrestaurant in Europa genaamd ‘Under‘ aan de ruige kustlijn in Noorwegen. Het bijzondere restaurant is dus de eerste van zijn soort in Europa en is ook meteen het grootste restaurant ter wereld dat zich onder water bevindt. Impressive.

Dit bericht bekijken op Instagram

Welcome under www.under.no Foto: @ivarkvaal

Een bericht gedeeld door Under (@underlindesnes) op

Dit bericht bekijken op Instagram

Friends! Next monday on 1th of April at 12PM (CET – Local time) we will release booking for October. #underlindesnes

Een bericht gedeeld door Under (@underlindesnes) op

Het restaurant lijkt een soort gekanteld schip en bevindt zich maar liefst 5,5 meter onder het zeeniveau. ‘Under’ is ontworpen door Snøhetta, een architectenbureau uit Noorwegen. Architect Arne Marthinsen zegt: “The harsh, rough conditions in Lindesnes, have made it necessary to pay additional attention to the structure itself and the materials used when building it. The structure must be able to withstand enormous natural forces from the sea, changing weather, and powerful winds.”

Het interieur

Bij het ontworpen van dit prachtige gebouw is gelukkig ook rekening gehouden met het zeeleven. Dankzij de betonnen buitenkant van ‘Under’ zal hier op een gegeven moment weer rif en kelp gaan groeien, waardoor het restaurant ook weer onderdeel van het ecosysteem wordt.

Vanbuiten ziet het gebouw er nogal angstaanjagend en industrieel uit. Schijn bedriegt, want vanbinnen is het restaurant mega warm en gezellig. Mooie houten meubelen en de blauwe lichtinval van de zee zorgen ervoor dat je hier eigenlijk nooit meer weg wil.

Dit bericht bekijken op Instagram

Under – getting close

Een bericht gedeeld door Under (@underlindesnes) op

Dit bericht bekijken op Instagram

Under #underlindesnes #snøhetta 📸 Inger Marie Grini / Bo Bedre Norge

Een bericht gedeeld door Under (@underlindesnes) op

Het eten bij ‘Under’

Het enorme gebouw heeft plek voor maar liefst honderd gasten en wat je tijdens zo’n avondje voorgeschoteld krijgt, is niet mis (en ook niet goedkoop). Het is natuurlijk geen verrassing dat voornamelijk veel vis op de menukaart van het restaurant staat, maar denk hierbij niet aan een simpel oestertje.

Het menu van de Deense chef-kok Nicolai Ellitsgaard is zorgvuldig samengesteld. Hij zegt: “My team and I work in close co-operation with local farmers, fishermen, hunters and harvesters to provide the freshest ingredients. In this way, we create flavourful, innovative dishes that reflect our landscape.”

Hoeveel je daarvoor neer mag leggen? Aardig wat. Een 18-gangenmenu (!) kost je zo’n €235 per persoon. Heb je nog wat knaken over en ga je binnenkort op vakantie naar Noorwegen? Dan kan je je plekje alvast reserveren. De zaak zit namelijk nu al vol tot september.

Wil je meer bijzondere restaurants ontdekken? Dat kan hier.

Vogue

Reageer op artikel:
Het eerste onderwaterrestaurant in Europa is geopend en hier willen we nú naartoe
Sluiten