Alex Ebbers
Alex Ebbers Love & Life 20 feb 2018
Leestijd: 1 minuut

Volgens dit onderzoek kan schoonmaken even slecht voor je zijn als roken

Ben jij het type mens dat liever nieuw servies koopt dan de afwasborstel erbij pakt? Dat soort wat twee jaar doet met een fles Ajax? Dan heb je nu een betere reden dan ooit om de boel lekker de boel te laten. Schoonmaken kan namelijk net zo slecht voor je zijn als roken.

20 sigaretten per dag

Oké, voordat je volledig in de stress schiet… het is natuurlijk niet zo dat je bij elke schoonmaakbeurt je longen onherstelbaar beschadigt. Een onderzoek in Noorwegen heeft uitgewezen dat vrouwen die twintig jaar lang werkten als schoonmaakster of op een andere manier regelmatig in contact kwamen met schoonmaakmiddelen, eenzelfde verslechterde longcapaciteit hadden, als mensen die twintig jaar lang, twintig sigaretten per dag rookten.
Daarnaast wees het onderzoek uit dat het (twintig jaar lang) inademen van chemicaliën in reinigingsproducten de kans op astma met 43% zou verhogen.

Vrouwen zijn vatbaarder

Verder wees het onderzoek uit dat vrouwen vaker last krijgen van hun luchtwegen dan mannen. Dat kan om de simpele reden zijn dat vrouwen nou eenmaal vaker een doekje over tafel halen en er meer vrouwen als schoonmaakster werken dan mannen. Toch zou het volgens de onderzoekers ook goed kunnen dat vrouwen vatbaarder zijn voor de schadelijke stoffen in schoonmaakmiddelen. Nog een reden om die vent van je eens een dweil in z’n handen te duwen.

En wat nu?

Op zich is de uitkomst van het onderzoek natuurlijk niet heel verrassend. De soms behoorlijk agressieve producten waar we de vloer of badkamer mee schoonmaken, kunnen weinig goeds betekenen voor onze longen. Mocht je het nou echt niet kunnen laten om elke dag als een maniak in de weer te gaan met schoonmaakmiddelen, zet dan in ieder geval even een raampje open, zodat je jezelf (of je partner) niet per ongeluk een longaandoening aandoet.

lad bible

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke donderdag in je mailbox.

Reageer op artikel:
Volgens dit onderzoek kan schoonmaken even slecht voor je zijn als roken
Sluiten