Sharon van der Werf
Sharon van der Werf Love & Life 23 jun 2020
Leestijd: 4 minuten

Zo overleef je ongemakkelijke situaties tijdens een (online) sollicitatiegesprek

Solliciteren is spannend. In real life was het al spannend om naar een kantoor toe te gaan en daar je motivatiebrief toe te lichten, maar onder de huidige omstandigheden wordt er ook vaak online gesolliciteerd. En zo’n online sollicitatie is mégaspannend, omdat je elkaars energie niet echt kunt voelen. Het is wat meer aftasten, met alle mogelijke ongemakkelijke situaties tot gevolg.

Hieronder schetsen we vijf situaties waar je te maken mee kunt krijgen tijdens een (online) sollicitatie. Goed om je er alvast op in te stellen.

Zo ga je om met ongemakkelijke situaties tijdens een (online) sollicitatie

1. Je bent volledig blown away door een vraag

Stel, er wordt gevraagd hoe jij op een bepaalde situatie zou reageren. Of er wordt naar een relevant voorbeeld gevraagd. En je weet het écht niet. Wat doe je dan? Bluf je je er doorheen, of geef je eerlijk antwoord: namelijk dat je het echt niet weet?

Onze voorkeur gaat uit naar de tweede optie. Uiteraard kan je proberen om je erdoorheen te bluffen, maar vaak merkt jouw toekomstige werkgever dat toch wel. Toegeven dat je het niet weet laat ook zien dat jij open staat om nieuwe dingen te leren, en dat je niet bang bent om de waarheid te spreken. En dat zijn alleen maar twee goede eigenschappen, niet waar?

2. Er wordt gevraagd naar jouw religie, etniciteit, kinderwens en/of toekomstplannen

Het is niet verboden om naar je religie, etniciteit, kinderwens of toekomstplannen te vragen. Maar het is officieel wél verboden om daar een sollicitant vervolgens door af te wijzen. Wat jouw religie of etniciteit ook is, de werkgever mag zijn keuze om jouw wel of niet aan te nemen hier niet op baseren. Gebeurt dit wel, dan is er sprake van racisme.

Als deze vragen aan jou gesteld worden, is het belangrijk dat je niet meteen in de verdedigingsmodus schiet. Je werkgever hóéft er niets achter te zoeken, het kan ook gewoon small talk zijn. Vraag met een nieuwsgierige ondertoon naar waarom je werkgever dit soort details graag wilt weten, of laat merken dat je deze vragen nog nooit eerder gehad hebt en dat je niet inziet hoe de antwoorden van invloed kunnen zijn op het werk. Maar bovenal: blijf rustig en respectvol. In paniek schieten heeft geen zin en zal je niet helpen, ook niet als je stiekem wél een kinderwens hebt.

3. Je moet uitleggen waarom je bij je vorige baan ontslagen bent

In sommige gevallen zal er niets aan de hand zijn – je bent bijvoorbeeld ontslagen door bezuinigingen of door de huidige Corona-crisis in jouw werk komen te vervallen. In dat geval kan je het daar gewoon over hebben.

Maar als er iets minder prettigs aan de hand was, kan het awkward zijn om hierover te praten. Bedenk wel: je bent niet de enige die ooit ontslagen is. Zo veel mensen worden ontslagen, en krijgen daarna gewoon weer een andere baan. Houd je antwoord gepast en vertel alleen het noodzakelijke. Je hoeft echt niet alle details te vertellen. Ook belangrijk: oefen je antwoord alvast. Als je op deze vraag voorbereid bent, is het een stuk minder ongemakkelijk.

Voor het eerst ontslagen? 6 manieren om de pijn te verzachten als je je baan kwijtraakt

4. Je moet door veel verschillende sollicitatierondes

Tegenwoordig is het heel gewoon om meerdere sollicitatierondes door te moeten komen. Vaak spreek je met je directe collega’s, de baas van het bedrijf waar je wilt gaan werken en wellicht ook nog andere collega’s. Leuk want zo leren zij jou kennen en jij jouw toekomstige collega’s.

Maar slurpen deze sollicitatierondes wel héél veel van je (werk)tijd, en komt er nog geen einde in zicht? Dan kan je gerust vragen naar hoeveel rondes er nog komen voordat je hoort of je de baan wel of niet hebt. Probeer wel op je toon te letten. Vraag het nieuwsgierig, niet geïrriteerd of arrogant. De toon waarop je dit vraagt is key, want je wilt ook niet als ongeduldig gezien worden.

5. Onderhandelen tijdens je sollicitatie

Als onderhandelen niet echt jouw sterkste punt is – je bent niet de enige. Jammer genoeg, want goed onderhandelen over je salaris is zo belangrijk! Jouw nieuwe werkgever gaat je waarschijnlijk niet het hoogste bedrag bieden. Waarom zouden ze? Weet wat je waard bent, en kom met een redelijk tegenbod. Als dat écht niet mogelijk is, dan kunnen jullie er misschien nog op een andere manier uitkomen.

Als je meer wilt leren over onderhandelen, raden we je aan om naar de WorkJuice-podcast over onderhandelen met onderhandelcoach Merel van de Wouden te luisteren. In deze podcast krijg je onwijs veel tips om het onderhandelen een stukje makkelijker te maken, en sterker naar je sollicitatie te komen.

The CUT

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen.. toch?! Elke donderdag in je mailbox.

Reageer op artikel:
Zo overleef je ongemakkelijke situaties tijdens een (online) sollicitatiegesprek
Sluiten