Tessa Ham
Tessa Ham Money 27 mei 2021
Leestijd: 4 minuten

5 ongemakkelijke situaties met vrienden over geld en hoe je ze oplost

We kennen ze allemaal: die ongemakkelijke situaties die er met vrienden ontstaan als het om geld gaat. Misschien heb je weleens een Tikkie gekregen van een euro. Of heb je je wel eens zitten opvreten omdat een vriendin maar wijntjes blijft bestellen tijdens een etentje en vervolgens de rekening gewoon wil splitten.

Uit onderzoek blijkt zelfs dat 20 procent van de ondervraagden wel eens een break-up heeft gehad met een vriend vanwege geld. 31 procent claimt dat ze meer geld aan vrienden uitgeven dan die vrienden aan hen.

Ongemakkelijke situaties vrienden en geld

Hoe ga je om met dit soort ongemakkelijke situaties? We beschrijven er vijf, inclusief de oplossing.

1. Vakanties

Situatie: je gaat op vakantie met vrienden en wilt zeker weten dat iedereen evenveel betaald.

Je wil geen leuke vakantie verpesten door gedoe over geld. Natuurlijk kun je elke keer dat iemand iets heeft voorgeschoten een betaalverzoek aanmaken, maar dan bestaat de kans dat er alsnog gedoe ontstaat omdat iemand is vergeten terug te betalen. Bovendien heb je gedurende de vakantie geen idee hoeveel er al uit is gegeven.

De app WieBetaaltWat is hierin een godsgeschenk, omdat je precies ziet hoeveel er al is uitgegeven en aan wat. Bovendien wordt er automatisch berekend wie wat moet overmaken.

2. Etentjes

Situatie: jij neemt maar één drankje en een goedkoper gerecht bij een etentje, maar de groep wil de rekening gewoon verdelen.

Het kan heel frustrerend zijn als jij expres op je uitgaven let, maar je toch evenveel moet betalen als de rest. De oplossing? Die halen we uit de Friends-aflevering waarin Phoebe, Joey en Rachel aan de rest toegeven dat ze een kleiner gerecht hebben besteld, omdat ze het anders niet kunnen betalen.

Daar zit namelijk een mooie les in: vrienden hebben het niet altijd door dat jij niet hetzelfde over geld denkt of hetzelfde budget hebt als zij. Zeker niet als jij dit nog nooit hebt aangegeven. Wacht niet met dit te vertellen tot de rekening komt, maar wees hier van tevoren eerlijk over. Wanneer het echt je vrienden zijn, zullen ze dit volledig begrijpen. En zo voorkom je dat je het hele etentje eigenlijk niet kunt relaxen, omdat vriendin X constant wijntjes voor de hele tafel besteld.

3. Praten over salarissen

Situatie: je vrienden praten openlijk over hun salaris, maar jij verdient minder en bent bang dat ze je daardoor ‘minder’ zullen vinden.

De reden waarom geld zo’n taboe-onderwerp is? Schaamte. We hebben het idee dat als we minder verdienen we ook minder succesvol zijn. Maar als je er rationeel over na gaat denken, is dat natuurlijk helemaal niet zo. Sommige branches betalen nou eenmaal minder dan anderen, dat zegt niets over hoe succesvol of intelligent je bent.

Als jij een leuke baan hebt, met bijvoorbeeld meer flexibiliteit en betere secundaire arbeidsvoorwaarden, ben je dan niet net zo succesvol als vrienden die meer geld verdienen?

Weet tenslotte dat je jouw salaris niet per se hoeft te delen. Je kunt geld ook op een andere manier uit de taboesfeer halen, bijvoorbeeld door het over je uitgaven te hebben. Je zal zien dat hoe meer je over geld gaat praten, hoe comfortabeler je erbij zal voelen.

4. FOMO

Situatie: je wil leuke dingen blijven doen met vrienden, maar je wil eigenlijk ook sparen.

Je weet dat je eigenlijk zou moeten sparen. Of dat je het dit keer niet kunt veroorloven om wéér naar het terras te gaan. Maar dan kickt de FOMO in. Herkenbaar? Dan kan het helpen om een potje voor dit soort activiteiten te maken. Hierin stort je elke maand een vast bedrag. Zo weet je zeker dat je niet te veel uitgeeft aan leuke uitjes met vrienden, maar zit je ook niet aan huis gekluisterd.

Om peer pressure te voorkomen is het verstandig als je jouw financiële doelen aan je vrienden vertelt. Dan snappen ze het als jij een goedkoper alternatief voorstelt. Misschien kom je er zelfs achter dat er meer vrienden zijn die zich zo voelden, maar niets durfden te zeggen.

5. Vrienden zijn slecht met geld

Situatie: je ziet dat een vriend(in) slecht met geld omgaat. Moet je iets zeggen, en zo ja, wat dan?

Iedereen heeft natuurlijk de vrijheid om zijn of haar geld te spenderen zoals diegene wil. Dus geef alleen je mening en advies als je vriend(in) er echt onder lijdt. Wil je er toch echt over beginnen? Zeg dan niet dat hij of zij iets fout doet, maar zorg ervoor dat praten over geld (uitgeven) een normaal gespreksonderwerp wordt in jullie vriendschap.

Je kunt het gesprek zelf beginnen door te delen dat jij meer zou willen sparen. Dan kun je vervolgens bijvoorbeeld vragen of jullie samen een spaarchallenge zullen aangaan, zodat jullie elkaar verantwoordelijk kunnen houden.

5 eigenschappen van mensen die goed met geld om kunnen gaan

Cosmpolitan UK

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.