Karlijn van Spankeren
Karlijn van Spankeren Love & Life 8 mrt 2019
Leestijd: 4 minuten

Deze 9 ongeschreven sportschool-regels moet iedereen kennen

De sportschool: een plek waar we werken aan onze summerbodies of waar we onze conditie een beetje op proberen te krikken. Het hoort een fijne plek te zijn en dat is het ook als iedereen er op de juiste manier mee omgaat. Daarom hebben wij hier negen ongeschreven sportschool-regels die iedereen moet kennen.

Ongeschreven regels in de sportschool

Zoals alles in het leven, kent ook de sportschool zo zijn ongeschreven regels. Er zijn een aantal dingen heel duidelijk, zoals sportschoenen dragen en je apparaat afvegen. Toch er zijn ook genoeg dingen die niet in het geschreven reglement van de sportschool staan, maar wel heel belangrijk zijn. Onder andere om de sfeer in de gym goed te houden, is het belangrijk dat iedereen de volgende negen ongeschreven regels kent.

1. Probeer niet te staren

In iedere sportschool komen mensen die  – op zijn zachts gezegd – nogal de aandacht trekken, positief of negatief. Hoe verleidelijk het ook is, staar niet. De sportschool is een tweede thuis voor iedereen en dat betekent dat je je daar op je gemak moet voelen. Aangestaard worden helpt daar niet echt bij, dus staar niet en richt je op je eigen workout.

2. Ruim alles op

Net als thuis, hoor je in de sportschool ook alles netjes op te ruimen. We weten allemaal uit eigen ervaring hoe irritant het is als we lang moeten zoeken naar het juiste setje dumbells of het chille springtouw, omdat iemand zijn shit niet heeft opgeruimd. Wees niet die persoon en leg alles terug als klaar bent met trainen.

3. Ga niet niksen op een apparaat

Niet dat er iets mis is met een beetje niksen, maar doe dit niet op de apparaten. Even Instagram of Facebook checken moet kunnen, alleen doe dit aan de zijkant. Waarschijnlijk – zeker in de spits – wachten er mensen op jouw apparaat en dan is het nogal cocky om relaxed te gaan zitten scrollen. Again, wees niet die persoon.

4. Het is geen theekransje

Sporten met een vriend(in) is heel gezellig, vaak té gezellig. Jullie bespreken van alles en nog wat, daardoor schiet het fanatieke sporten er vaak bij in. Een beetje gezelligheid is niet erg, maar pas op met het soort gesprekken dat je voert en het volume dat je aanhoudt. Je leidt andere sporters namelijk af met jullie roddel-sessie en het haalt iedereen uit zijn concentratie.

5. Appraten reserveren is een no go

Er bestaat een tactiek waarbij mensen zo snel mogelijk alle apparaten afwerken om binnen no time klaar te zijn met sporten. Dit houdt in dat ze daarvoor apparaten ‘reserveren’ door hun handdoekje erop te leggen. Niet oké. Dit is niet eerlijk, want er zijn genoeg mensen die ook dat apparaat willen gebruiken. Als je zo efficiënt mogelijk wil sporten, raden wij je aan om in de gaten te houden welke apparaten er vrijkomen en je hierop aan te passen.

6. Denk aan sporters en hun spiegelbeeld

De selfie-queens daargelaten, zijn er genoeg sporters die nuttig gebruikmaken van de spiegel. Ze zien in hun spiegelbeeld of ze de oefeningen goed uitvoeren. Let dus een beetje op waar je gaat staan squatten, want het is niet chill als iemand zichzelf niet meer kan zien omdat jij daar staat.

7. Maak niet te veel geluid

Hiermee willen we niet zeggen dat je muisstil hoeft te zijn, sporten maakt nou eenmaal geluid. Maar we voelen allemaal aan wanneer we over de streep gaan. Keihard kreunen en schreeuwen in de sportschool is wat overdreven. Dat is waarschijnlijk een teken dat je meer doet dan je lichaam aankan en het tijd is om een stapje terug te doen.

8. Pak niet alle gewichten

Deze sluit aan op nummer vier. Spullen reserveren is een no go. Het gebeurt vaak dat mensen als een stelletje hamsters met veel soorten gewichtjes naar hun matje lopen, terwijl ze de helft niet eens gebruikt. We weten hoe vervelend het is als we ‘onze’ gewichten ongebruikt bij een ander zien liggen, dus doe een ander dit leed ook niet aan.

9. Heb respect voor elkaar

Dit klinkt misschien logisch, maar we willen het toch gezegd hebben. Respect is belangrijk in de sportschool en het zorgt ervoor dat iedereen zich er fijn voelt. Je voelt vrij snel aan wanneer je je respectloos gedraagt, dus laten we met z’n allen afspreken dat we het niet zover laten komen.

27 dingen die iedereen stiekem weleens in de sportschool heeft gedaan

Womens Health

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke donderdag in je mailbox.

Reageer op artikel:
Deze 9 ongeschreven sportschool-regels moet iedereen kennen
Sluiten