Alex Ebbers
Alex Ebbers Love & Life 18 jul 2018
Leestijd: 4 minuten

Word je maar niet ongesteld? Dat zou wel eens aan deze 7 factoren kunnen liggen

Het overslaan van een menstruatie is nooit leuk, tenzij je er zelf voor hebt gekozen niet ongesteld te worden. Zeker als je niet weet waarom je ineens niet ongesteld wordt, kan dat een hoop stress opleveren. Welke factoren kunnen ervoor zorgen dat je een keer een ongesteldheid overslaat?

Je ongesteldheid blijft uit – hoe komt dit?

Je wordt maar niet ongesteld. De gekste vragen rijzen op en voordat je het weet heb je jezelf een of andere bizarre ziekte aangepraat. Niet doen. Het overslaan van een ongesteldheid kan een hoop verschillende oorzaken hebben, en waarschijnlijk is er niets aan de hand. We zetten een aantal mogelijke (!) oorzaken voor je op een rijtje waarom je ineens niet ongesteld bent geworden.

Kleine disclaimer: de volgende lijst dient als leidraad en niet meer dan dat. Pin jezelf er dus niet op vast. Maak je je écht zorgen? Breng dan áltijd een bezoekje aan de dokter. Beter een keertje te veel dan te weinig. Dat gezegd hebbende, het volgende kan er aan de hand zijn.

Dit vind je ook interessant: Hoe kan je een menstruatie opwekken?

1. Je bent gestrest

Stress kan een grote invloed hebben op je lichaam. Je kunt het merken in de vorm van hoofdpijn, vermoeidheid, je huid, maar ook je ongesteldheid. Er is dus in principe niets aan de hand, behalve dat het voor je persoonlijke gemoedsrust niet relaxed is om gestrest te zijn. Probeer erachter te komen wat de stress veroorzaakt en pak dit aan.

2. Je bent onlangs gestopt met de pil

Ben je volledig gestopt met het slikken van de anticonceptiepil? Dan heeft je lichaam even tijd nodig hieraan te wennen. De pil zorgt er zoals je weet voor dat je regelmatig ongesteld wordt, dus wanneer je lichaam deze hormonen ineens niet meer binnenkrijgt, kan het even duren voordat je je eigen ritme weer terugkrijgt. Dit kan een paar maanden in beslag nemen. Vervelend, maar geen ramp. Wil je hier meer over weten? Dan vind je dit artikel over de menstruatie na het stoppen van de pil misschien interessant. Ben je gestopt met de pil, denk er dan tijdens deze periode wel goed aan écht een condoom te gebruiken. Je kunt namelijk, ondanks je uitblijvende ongesteldheid, alsnog gewoon zwanger raken.

3. Je bent een periode flink ziek geweest

En dan bedoelen we niet een verkoudheidje of iets in die trant. Als je een tijd écht goed ziek bent geweest zoals met een flinke griep, of zelfs iets waarbij je in het ziekenhuis bent beland, kan ook dit met je cyclus rommelen. Ook dit heeft weer met je stressfactor te maken, omdat ziek zijn nou eenmaal behoorlijk stressvol kan zijn.

4. Je bent zwanger

The obvious en waarschijnlijk een van de eerste dingen waar je paniekerige brein als eerste aan denkt. Het is logisch, maar je bent jezelf onnodig aan het teisteren en dat hoeft niet. De kans dat je zwanger bent is klein, zeker als je verder geen symptomen als gevoelige borsten ervaart. Maak je je toch zorgen? Dan kun je natuurlijk altijd een zwangerschapstest doen. Deze haal je bij de drogist, maar het kan ook bij de dokter.

ongesteldheid blijft uit, tampon

5. Je schildklier werkt niet helemaal naar behoren

Je schildklier heeft veel verschillende functies, waaronder het produceren van hormonen. Wanneer hij over- of onderproductief is, kan dit een onregelmatige menstruatie veroorzaken. Dit gaat vaak gepaard met andere symptomen zoals dunner wordend haar, duizeligheid, gewichtstoename of -verlies. Is dit het geval, breng dan even een bezoekje aan de dokter. Hij of zij zal dan waarschijnlijk wat bloed bij je af laten nemen, om vast te stellen of het inderdaad aan je schildklier ligt.

6. Je sport te veel en let te veel op voeding

Ben jij het type vrouw dat altijd grapt dat de gym je ‘tweede huis is’? Dan zou dat wel eens de reden zijn dat je ongesteldheid uitblijft. Overmatig sporten en daarnaast (te) weinig eten hebben een flinke impact op je lichaam. Sporten en letten op voeding is gezond, maar pas op dat je hier niet in doorslaat. Je lichaam geeft snel genoeg aan als het teveel van het goede is. Luister hiernaar.

7. Je bent erg aangekomen

Net zoals ondergewicht, is ook overgewicht niet gezond. Obesitas kan zorgen voor een onregelmatige menstruatiecyclus. Overgewicht kan namelijk problemen in de hormoonhuishouding veroorzaken, wat je cyclus weer in de war brengt. Goed nieuws: door te bewegen en gezond te eten kun je weer een regelmatige ongesteldheid krijgen.

Lees ook:

Bloody Hell: Hoe kan je je menstruatie uitstellen?

Bloody Hell: hoelang duurt het na de eisprong tot je menstrueert?

Cosmopolitan

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke donderdag in je mailbox.

Reageer op artikel:
Word je maar niet ongesteld? Dat zou wel eens aan deze 7 factoren kunnen liggen
Sluiten