Dit is waarom we altijd weer teruggaan naar de mensen die ons kwetsen

We zien het constant in de media, in onze vriendengroepen, in onze families of in ons persoonlijke leven: mensen die teruggaan naar ongezonde relaties. Waarom doen we dat toch steeds? Een seksuoloog legt het uit.

Teruggaan naar ongezonde relaties

Zo nu en dan is het belangrijk dat we het over serieuze zaken hebben, zoals toxic relaties. Misschien heb je het zelf wel eens meegemaakt of ken je iemand die steeds teruggaat naar een ongezonde relaties waarin hij of zij constant gekwetst wordt. Het is makkelijk om te zeggen dat diegene dat niet moet doen omdat je weet dat hij of zij sowieso weer gekwetst gaat worden.

Toch is het vaak lang niet zo makkelijk. Er zijn namelijk verschillende redenen waarom mensen teruggaan naar of blijven in toxic relaties. Het is namelijk over het algemeen heel moeilijk voor mensen om routines te doorbreken zodra ze hierin zitten. Seksuoloog Shelby Sells is expert op dit gebied en legt het uit.

1. Het geeft een gevoel van gemak

Hoe gek het ook klinkt, voor veel mensen zorgt de onstabiliteit van een ongezonde relatie ook voor een gevoel van gemak. Er is in een slechte relatie namelijk niks te winning of te verliezen want het is toch steeds hetzelfde liedje.

Voor sommigen is pijn een bron van comfort en zullen zij zich helaas altijd in een cyclus van pijn bevinden. Waar dit vandaan komt, is voor iedereen anders. Maar het blijft dat wanneer pijn alles is dat je kent, het moeilijk is om hier vanaf te stappen.

Daarnaast raken veel mensen ook nog altijd verblind door de liefde. Het is zo makkelijk om jezelf te verliezen in een relatie ook al is deze toxisch. We maken onszelf misschien wijs dat onze partner gaat veranderen of dat dit gedrag tijdelijk is.

Spoiler alert: er gaat absoluut niks veranderen. Het is enkel een excuus dat we gebruiken om de relatie goed te praten voor onszelf. Het is namelijk super makkelijk om de leugens die je jezelf vertelt, te geloven.

2. Het is makkelijk

Nog een reden dat mensen teruggaan naar ongezonde relaties is omdat het makkelijk is. Het idee van daten met iemand anders is voor veel mensen enorm eng. Je moet jezelf weer openstellen en veel tijd investeren, met het risico dat je weer gekwetst gaat worden. Liever niet.

Voor sommige mensen is dat een grote reden om maar gewoon in de huidige (slechte) relatie te blijven. Waarom zou je een nieuwe partner zoeken, terwijl je huidige partner je zo goed kent? Het is moeilijk om iemand de stempel ‘gevaarlijk’ of ‘ongezond’ te geven wanneer deze persoon je door en door kent.

Daarnaast is het ook zo dat wij als mensen pijn blokkeren in onze hersenen. Je denkt alleen maar aan de goede momenten die je met de ander had, in plaats van de momenten waarop deze persoon je enorm heeft gekwetst. Het is een tool waarmee we onszelf beschermen, maar het is alles behalve verstandig.

3. Weinig zelfvertrouwen

Daarnaast hebben de mensen die constant teruggaan naar toxic relaties vaak weinig zelfvertrouwen. Proberen los te komen van een ongezonde relatie zorgt ervoor dat je negatieve zelfbeeld, als je dat al hebt, nog negatiever wordt.

Partners in ongezonde relaties zorgen er vaak voor dat je ook aan jezelf gaat twijfelen, wat je natuurlijk nooit moet doen. Toch kan dat ervoor zorgen dat je het idee hebt dat je ‘niet goed genoeg’ bent voor een goede relatie. Dat is natuurlijk never nooit het geval.

4. Wat je moet doen

Het is enorm moeilijk om een ongezonde relatie te verlaten, maar er zijn altijd mensen en organisaties die je hierbij kunnen helpen. Vraag jezelf af of de fijne momenten vaker voorkomen dan de slechte momenten en probeer te situatie objectief te bekijken. Halen jullie het beste in elkaar naar boven? Willen jullie samen groeien? Delen jullie dezelfde normen en waarden?

Praat veel met je vrienden en familie en als het nodig is, dan is het ook echt niet erg om met een therapeut te praten. Weet in ieder geval dat je veel meer waard bent dan dat je partner je nu laat zien.

Dit vind je ook leuk om te lezen.

3 tekenen dat de communicatie tussen jou en je partner slecht is

Meld je hier aan voor onze nieuwsbrief

We mogen dan wel niet je crush zijn, maar we willen wel wekelijks in je inbox sliden.

* indicates required


Hello Giggles

Reageer op artikel:
Dit is waarom we altijd weer teruggaan naar de mensen die ons kwetsen
Sluiten