Tessa Ham
Tessa Ham Love & Life 7 mei 2020
Leestijd: 3 minuten

Ontevreden met je baan? Waarom het niet gek is dat je daar juist nu achterkomt

Kom jij er nu ook achter dat je ontevreden bent met je baan? Je bent niet de enige. Bijna de helft van de werkende mensen in Nederland is ontevreden en hoopt het komende jaar een nieuwe baan te vinden. Die ontevredenheid wordt nog erger nu mensen in deze rustige periode gaan nadenken over hun werk.

Willen ze wel elke dag twee uur reizen? Worden ze eigenlijk nog wel enthousiast van hun baan?

Waarom je daar nu over nadenkt

Als je een stapje terug doet uit de rat race en in alle rust nadenkt over je werk, kan het gebeuren dat je erachter komt dat je eigenlijk ontevreden bent met je baan. Je ziet vaak dat mensen na een vakantie op zoek gaan naar een nieuwe baan. Ze hebben in die vakantieperiode letterlijk afstand genomen van hun werk en hebben in helikopter view naar hun leven kunnen kijken.

Hetzelfde gebeurt op dit moment, dankzij de crisis. We rennen niet meer van hot naar her, hebben geen reistijd meer, meer tijd voor onszelf en misschien zitten we wel helemaal thuis, omdat ons kantoor is gesloten. In al die rust komen er toch dingen naar boven die beter kunnen.

Zelfs als je een tijd wél met enthousiasme naar je werk ging, bestaat de kans dat die opgewektheid inmiddels ver te zoeken is. Als we denken aan wat we willen worden, hebben we meestal maar één beroep in ons hoofd. Maar tijdens je loopbaan groei en verander je.

Geen idee wat je wél wil

Is bovenstaand verhaal herkenbaar voor jou? Dan moet je erachter komen wat je op dit moment wel wil met je leven. Waarschijnlijk heb je geen idee. Uit onderzoek blijkt dat maar één op de vijf jonge mensen tussen de twaalf en zesentwintig jaar weet wat zijn of haar passie is. En op latere leeftijd worden de statistieken niet beter: tachtig procent (!) van de mensen in alle leeftijden heeft eigenlijk géén idee waar ze echt blij van worden.

Is dat bij jou ook het geval? Haal de druk van de ketel en zoek gewoon een baan die je leuk lijkt. Niet één die per se je passie of je droombaan is. Want zo lang jij die nog niet hebt gevonden, blijf je op je plek zitten waar je het niet naar je zin hebt.

Gebruik de vrije tijd die we nu hebben om erachter te komen wat je leuk vindt of wat op dit moment beter bij je past. Door een persoonlijkheidstest bijvoorbeeld. Veel mensen denken dat je ‘passie’ uitvogelen de grootste uitdaging is, maar in werkelijkheid is dat dé stap nemen.

De verkeerde keuze

Toegeven dat je een nieuwe baan wilt, betekent ook dat je er iets aan moet doen. En bovendien dat het ook in de soep kan lopen. Wat nou als je kwaliteiten toch niet aansluiten bij wat je in gedachte had? Of als het niet klikt met je collega’s of baas bij je nieuwe baan?

Veel mensen blijven het liefst veilig in hun comfortzone en blijven bij de baan waar het ‘wel oké’ is. Dat is zonde. Onthoud: geen enkele keuze is definitief. Heb je toch niet de juiste baan gekozen? Dan ga je gewoon weer op zoek.

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.

Reageer op artikel:
Ontevreden met je baan? Waarom het niet gek is dat je daar juist nu achterkomt
Sluiten