Rosalin Doodeman
Rosalin Doodeman Lifestyle 20 apr 2023
Leestijd: 2 minuten

Vergeet jij snel belangrijke dingen? Deze simpele truc kan jou helpen bij het onthouden

Vergeetachtig zijn we allemaal weleens, maar meestal schrijven we een notitie voor onszelf wanneer we iets belangrijks niet mogen vergeten. Toch komt het nog steeds voor dat we alsnog iets vergeten. Vervolgens slaan we onszelf dan ook voor ons hoofd met de vraag “hoe had ik dat kunnen vergeten?”. Nu is gebleken dat er een methode is die een stuk effectiever werkt dan even een woord op een blaadje krabbelen: een tekening maken.

Een tekening maken tegen vergeetachtigheid

We gaan terug naar de kindertijd, toen we allemaal met potloden in de hand de mooiste – en meest abstracte – creaties op papier zetten. Pak het pen en papier er maar weer bij, want als je iets belangrijks niet wilt vergeten is dit blijkbaar een effectieve manier om dingen op te slaan. Een tekening maken van wat jij moet onthouden stimuleert meerdere delen van jouw brein tegelijkertijd. Hierdoor wordt de informatie op verschillende manieren opgeslagen.

Het experiment

Een studie uit 2018 – Drawing as an Encoding Tool: Memorial Benefits in Younger and Older Adults – deed een experiment om dit aan te tonen. Ze lieten een aantal mensen – jong en oud – verschillende woorden tekenen en opschrijven. Na een aantal oefeningen gingen ze kijken hoeveel van deze woorden de mensen hadden onthouden. Over het algemeen waren de getekende woorden beter te achterhalen dan de geschreven, bij zowel de jonge als oude mensen.

Effectief

Tekenen laat je een woord vertalen naar een afbeelding en slaat een afbeelding beter op. Mocht je dus een keer iets belangrijks echt niet willen vergeten, kan het een goed plan zijn om er een kleine tekening van te maken. Het duurt iets langer, het stimuleert meerdere delen van het brein en uiteindelijk heb je dus een grotere kans dat je het kan achterhalen. Misschien heb je dan eindelijk een oplossing gevonden voor vergeetachtigheid, wat altijd een pluspunt is.

Waarom het helemaal niet erg is om single te zijn (en te blijven)

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.