Tessa Ham
Tessa Ham Werk & Carrière 26 feb 2022
Leestijd: 4 minuten

Ontslag nemen of niet? Deze kleine test vertelt het je

Is het tijd om ontslag te nemen, of in ieder geval op zoek te gaan naar een nieuwe baan? Dat weet alleen jijzelf. Toch is het verdomd lastig om hierin een keuze te maken. Hoewel een nieuwe uitdaging heel tof is, zijn er wellicht ook genoeg redenen om wel te blijven bij je werkgever.

Kun je wel wat hulp gebruiken? Dit kleine testje van zeven vragen helpt wellicht de knoop door te hakken en vertelt in ieder geval waar je bij stil moet staan voordat je een keuze maakt.

Test: ontslag nemen of niet?

Bij elke vraag zijn er twee opties. Onderaan het artikel lees je wat dat betekent, al heb je misschien tijdens het beantwoorden al een donkerbruin vermoeden.

1. Leer je nog steeds?

Optie A: Je wordt nog steeds uitgedaagd door je baan en hebt het gevoel dat je kunt blijven leren.

Optie B: Je hebt het gevoel alsof je niets meer leert en raakt wellicht zelfs verveeld. En heel belangrijk: je bent hier met je baas over in gesprek gegaan, maar het heeft niets opgelost.

We hebben vaak meer invloed op onze werkzaamheden dan we denken. Voordat je op zoek gaat naar een nieuwe baan, is het goed om bij je baas aan te kloppen en aan te geven dat je op zoek bent naar meer uitdaging.

De uitkomst van dat gesprek beslist dan of je blijft of niet. Nieuwe verantwoordelijkheden waar je blij van wordt? Je blijft. Simpelweg meer werk op je bordje? Je gaat op zoek naar een nieuwe baan.

2. Verdien je genoeg?

Optie A: Je bent tevreden met je salaris.

Optie B: Je wil eigenlijk een hoger salaris en, heel belangrijk, je verdient dat ook.

Weet je niet zeker of je een salarisverhoging verdient? Vraag dan aan je baas wat hij of zij van je over zes maanden verwacht en zet dat zwart op wit.

3. Heb je een goede werk-privé balans?

Optie A: Je wordt niet met een schuin oog aangekeken als je een lunchpauze neemt of elke dag gewoon op tijd je laptop dichtklapt.

Optie B: Je maakt lange dagen en jouw mails gaan altijd door.

4. Past de cultuur van het bedrijf bij jou?

Optie A: De waarden van het bedrijf matchen met jouw eigen waarden.

Optie B: Je voelt je niet thuis en bent het niet eens met sommige beslissingen die je baas maakt.

5. Als je nadenkt over de toekomst, zit je dan op het juiste pad?

Optie A: Je zit op het juiste pad en zou graag binnen dit bedrijf willen groeien.

Optie B: Je wil in de toekomst eigenlijk een andere functie vervullen, maar solliciteerde op deze baan omdat het je ook leuk leek.

Niet elke baan kan een droombaan zijn en zeker niet aan het begin van je carrière. Leuk en aardig als je bijvoorbeeld leiding zou willen geven, maar daarvoor moet je eerst een tijd werkervaring op doen. De vraag is dus: helpt deze baan je te komen waar je wil komen?

6. Is er een aspect waardoor je hier wil blijven werken?

Optie A: Er zijn nog genoeg redenen waarom je ergens zou willen blijven werken. Je collega’s bijvoorbeeld, of de goede arbeidsvoorwaarden.

Optie B: De enige reden dat je hier nog bent, is omdat je je huur of hypotheek moet betalen.

7. Heb je er al vaker over nagedacht om weg te gaan?

Optie A: Eigenlijk niet.

Optie B: Je hebt er al veel vaker over nagedacht, maar kan de knoop maar niet doorhakken.

We verliezen allemaal weleens de motivatie. Misschien is er een voorval op werk geweest tussen jou en een collega, is een leuke collega juist weggegaan of werk je momenteel aan een project dat je niet leuk vindt. Wacht dan nog even af en ga niet meteen weg.

De uitslag

Je raadt het waarschijnlijk al; als je veel voor optie A hebt gekozen, ben je hier eigenlijk nog niet klaar. Bij optie B wijst alles erop dat ontslag nemen de beste keuze is. Natuurlijk hoeft zo’n testje je het antwoord niet te vertellen, maar wist je het ergens diep van binnen al.

Hopelijk hebben de vragen je wel stof tot nadenken gegeven. Er zijn veel redenen om op zoek te gaan naar een nieuwe baan, maar ook juist om te blijven. Succes!

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.