Tessa Ponjee
Tessa Ponjee Love & Life 2 sep 2018
Leestijd: 3 minuten

Ben je gespannen? Deze 5 gekke dingen helpen je ontspannen

Soms heb je van die dagen waarop je de hele dag super gespannen bent. Grote kans dat je alles al hebt geprobeerd in de trant van ademhalingsoefeningen en meditatie. Toch zijn er ook manieren om te ontspannen die niet zo doorsnee zijn.

Alternatief ontspannen

Om te beginnen, wat is relaxen eigenlijk? Massage therapeute Melissa Johnson zegt dat relaxen zowel een fysieke als mentale status is waarin je lichaam vrij is van spanning en angst. Ze zegt: “Relaxation starts in the brain when it releases chemicals and hormones, like serotonin and dopamine, that lead to a feeling of calm.”

Dat kan je op verschillende manieren doen. Je bent vast al bekend met manieren om te relaxen zoals maskertjes, bubbelbaden, mindfulness enzovoorts. Maar wat voor de één ontspannend is, is voor de ander niet relaxed. Dit zijn alternatieve, gekke manieren die blijkbaar ook ontspannend werken.

Kijk of luister naar ASMR video’s

Mocht je nog niet van ASMR gehoord hebben, zoek het dan snel even op op YouTube. Veel mensen hebben gezegd dat dit soort video’s enorm ontspannend werken. ASMR staat voor ‘autonomous sensory meridian response’. Autonomous wattes? Het is best simpel: het staat voor dat tintelende gevoel wat je krijgt wanneer je een massage krijgt of als iemand met je haar speelt.

Een beetje creepy is het wel, maar het schijnt mega chill te zijn. Een onderzoek gedaan op de universiteit van Sheffield toont aan dat de mensen die zeiden dat ze de effecten voelden, oprecht een lagere hartslag van 3,14 slagen per minuut hadden.

Rek en strek

Wanneer je gestresst of gespannen bent, is de kans heel groot dat je dat ook fysiek gaat voelen. Misschien voel je het in je nek, in je rug of in je schouders. Gewoon stijf, dus. Wat kan je doen om te ontspannen? Laat iemand je even goed uitrekken.

Het klinkt gek en misschien zelfs pijnlijk, maar iemand die je lichaam even goed kraakt gaat ervoor zorgen dat er letterlijk een last van je schouders valt. Volgens Melissa is dit zelfs nog effectiever dan die yogales waar je jezelf elke week naartoe sleept.

Bubbeltjesplastic

Het is niet voor niets zó leuk om aan bubbeltjesplastic te zitten. Tuurlijk, het geluid van die bolletjes plastic gevuld met lucht die knappen, is enorm irritant. Maar als jij degene bent die het doet is het, duh, super ontspannend. Geloof je ons niet? Begin jaren ’90 was er een psychologie professor, Kathleen Dillon, die een officieel onderzoek is gestart. Het onderzoek toont aan dat de dertig studenten die het bubbeltjesplastic kapotmaakten zich oprecht kalmer en wakkerder voelden.

Maak je huis schoon

Iets minder leuk dan aan bubbeltjesplastic zitten, maar uiteindelijk niet minder ontspannend. Vind je het moeilijk om te ontspannen en wil je altijd maar bewegen? Dan is deze tip voor jou. Volgens Everyday Health werkt het schoonmaken van je huis ontspannend, omdat je constant aan het bewegen bent. Deze bewegingen zorgen er uiteindelijk voor dat je juist relaxt.

Wellicht is dat ook waarom sommige mensen de afwas juist zo chill vinden om te doen. Die constante roulerende bewegingen zorgen ervoor dat je in een soort van trance raakt, waardoor je niet meer nadenkt. Het is maar een theorie.

Probeer een lach yogales

Er is niets zo ontspannend als een potje giechelen. Combineer hard lachen met wat kleine yogabewegingen en je bent gegarandeerd in totale ontspanning.

Volgens de Mayo Kliniek is lachen niet de oplossing voor alles, maar het heeft absoluut wel voordelen. Lachen stimuleert organen zoals je hart, je longen en je spieren en daarnaast triggert het endorfines waardoor je een beter humeur krijgt.

Dus het idee achter lachend yoga doen is fake it until you make it. Lachtherapie is niet voor niets zo populair.

Wat werkt is voor iedereen persoonlijk. Toch kan het geen kwaad om zo nu en dan een andere manier te proberen dan een bubbelbad.

Dit vind je ook leuk.

Zo ontspannen mensen in andere landen

Elite Daily

Reageer op artikel:
Ben je gespannen? Deze 5 gekke dingen helpen je ontspannen
Sluiten