Alex Ebbers
Alex Ebbers Love & Life 27 mei 2019

Dit is en blijft een van de grootste onzekerheden van caissières

Iedereen die ooit caissière is geweest, achter de bar heeft gestaan of op enige andere manier alcohol heeft verkocht, weet hoe moeilijk het is om de leeftijd van onbekenden in te schatten. De ene persoon is 40 en ziet eruit als 20, de ander is 16 en zou zo doorgaan als iemand van 24. Er is werkelijk geen pijl op te trekken.

Dat is de reden dat ik, een vrouw van 25 jaar, áltijd mijn legitimatie bij de hand heb wanneer ik alcohol wil kopen. Ik heb zelf een jaar of twee achter de kassa gezeten in een supermarkt en vervolgens drie jaar achter de bar gestaan in een café. Geloof me, hoe goed je ook denkt leeftijden te kunnen schatten, je zit er vaker naast dan je denkt. Zo gebeurt het vaak genoeg dat je iemand per ongeluk veel te jong of juist een stuk ouder inschat.

Ongemakkelijke momenten

Verkopers mogen geen drank of sigaretten verkopen aan jongeren onder de 18 jaar. Zij moeten daarom naar je ID vragen om er zeker van te zijn dat jij wel boven de 18 bent. Hoewel we dit stiekem allemaal écht wel weten, gebeurt het helaas toch regelmatig dat mensen hun legitimatie niet bij zich hebben. Dit zorgt soms voor behoorlijk ongemakkelijke momenten. Bijvoorbeeld wanneer je als caissière twijfelt en iemand van boven de 30 naar zijn ID vraagt. Of wanneer je zelf bij de kassa staat en je tien minuten bezig bent om je ID in je tas te zoeken en de rij achter je steeds langer wordt.

Wat is de oplossing?

De oplossing is zo simpel en ik durf te wedden dat je weet wat er nu gaat komen: zorg er gewoon voor dat je altijd een vorm van legitimatie bij je hebt. Jij weet namelijk dat je oud genoeg bent om drank of sigaretten te kopen, maar de persoon achter de kassa of bar niet. Zorg dat je standaard je ID laat zien, net zoals dat je je pinpas tevoorschijn haalt om te betalen. Zo weet je zeker dat, mocht je ineens de behoefte voelen de drankvoorraad van je lokale supermarkt leeg te trekken, dit gewoon kan.

Mijn tijd als caissière en barmedewerker heeft er in ieder geval voor gezorgd dat ik altijd mijn ID-kaart bij de hand heb als ik drank koop. Mocht ik deze tóch een keer zijn vergeten, maak ik er ook geen punt van als ik hierdoor mijn flesje(s) wijn bij de Appie niet meekrijg. Ik weet namelijk hoe moeilijk het is om leeftijden te schatten. En onthoud: de jongens en meiden achter de kassa doen ook maar gewoon hun werk. Het is dus niet nodig ze te vertellen hoe stom je ze vindt omdat jíj je niet kunt legitimeren.

In samenwerking met de Rijksoverheid 

Reageer op artikel:
Dit is en blijft een van de grootste onzekerheden van caissières
Sluiten