Lisanne van Marrewijk
Lisanne van Marrewijk Beauty 26 jul 2020
Leestijd: 4 minuten

Onzuivere huid? Zo verbeter je de conditie van je huid

Een onzuivere huid is niks om je grote zorgen over te maken of je voor te schamen. Er zijn zat vrouwen die last hebben van onzuiverheden, zoals pukkeltjes of mee-eters. En yes, ook vrouwen en mannen van 20 en ouder. Een schrale troost, maar je bent dus echt niet de enige. En met een beetje goede verzorging kan je de conditie van je huid al enorm verbeteren. Deze tips bij een onzuivere huid zetten zoden aan de dijk.

Een onzuivere huid vindt meestal zijn oorsprong in de pubertijd. De onzuiverheden worden vaak naarmate je ouder wordt minder, maar dat geldt lang niet voor iedereen. Dus: wat te doen bij een onzuivere huid?

De onzuivere huid

Pukkeltjes op je gezicht, gerstekorrels, mee-eters en zichtbare poriën zijn allemaal tekenen van een onzuivere huid. Deze onzuiverheden ontstaan door een overvloed aan talg.

In combinatie met dode huidcellen en ander vuil ontstaan mee-eters en kunnen vervolgens jouw poriën verstopt raken, wat o.a. resulteert in een (onderhuidse) puistjes.

Tips bij onzuivere huid

Het teveel aan talg kan worden veroorzaakt door hormonen. In de pubertijd gieren die door je lijf, maar ook zul je merken dat deze na de pubertijd nog een rol kunnen spelen. Kijk maar naar die pukkeltjes net voor of tijdens je menstruatie.

Ook het niet of verkeerd schoonmaken van je huid, verkeerd voedsel, allergieën, stress en slaaptekort kunnen effect hebben op je huid.

Het is vaak lastig te zeggen waar de oorzaak voor jou ligt, maar deze tips bij een onzuivere huid helpen je goed op weg.

1. Goede voeding

Laten we beginnen met het begin, want een gezonde huid komt absoluut van binnenuit. Het eten van veel suikers en verzadigde vetten, maar ook zuivelproducten kan bijdragen aan een onzuivere huid. Tip van ons: pas je eetpatroon aan door de vorige producten te mijden en het aan te vullen met de volgende voeding.

Eet veel groente en fruit (die bevatten veel antioxidanten die je huid beschermen), kies voor producten met veel vitamine C (kiwi, rode paprika, aardbeien, spruitjes), omega-3 vetten (lijnzaad(olie), vette vis, walnoten), vitamine A (eieren, wortels) en E (zonnebloempitten, zoete aardappel, volkoren granen, noten)

2. Goede zonbescherming

Bescherm je huid altijd tegen de zon. Punt. Een hoge SPF zorgt ervoor dat de zon geen schade toebrengt aan je huid. Als je geen SPF aanbrengt kan de zon jouw huidcellen (onherstelbaar) beschadigen en uitdrogen.

3. Rust uit en slaap

Naast slechte voeding en beschadiging door de zon kan ook een tekort aan slaap en stress een rol spelen bij een onzuivere huid. Een tekort aan slaap maakt dat je lijf meer cortisol aanmaakt (wat ook vrijkomt bij stress). Cortisol zorgt ervoor dat de huid meer talg aanmaakt, verslechterd, minder gehydrateerd is en sneller ouder wordt.

Al met al kunnen een tekort aan slaap en te veel stress dus zeker ten grondslag liggen aan jouw onzuiverheden. Spreek met jezelf af dat je op tijd naar bed gaat, die 7 tot 9 uur slaap pakt en gedurende de dag rustmomentjes in last.

Doe een meditatie, probeer ‘s wat ademhalingsoefeningen en doe alles ‘s wat rustiger aan om stress te minderen.

4. Goede huidverzorging

Naast een goede verzorging van binnenuit moet je toch ook de buitenkant van je velletje wat aandacht geven. Goede reinigingsproducten (cleanser, toner, exfoliant) en huidverzorging (moisturizer, dag- en nachtcrème, serum) doen veel voor de onzuivere huid.

Ten eerste is het goed om te weten welk huidtype je hebt, zodat je hier de producten op kunt afstemmen. Ook is het belangrijk dat je niet teveel van het product gebruikt.

Weet ook wat je op je huid smeert. Skip producten met een ingrediëntenlijst met uitdrogende alcohols, sulfaten, parabenen en minerale oliën.

5. Blijf af

En last but not least: blijf in hemelsnaam van je onzuiverheden af. Constant over je huid wrijven en eraan pulken gaat echt niet helpen om je huid te verbeteren. Integendeel.

Probeer zoveel mogelijk van je huid af te blijven. En extra tip: was na het sporten direct je gezicht met water om het zweet van je gezicht te halen.

Meer lezen over een stralende huid:

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke donderdag in je mailbox.

Reageer op artikel:
Onzuivere huid? Zo verbeter je de conditie van je huid
Sluiten