Rachelle Abbas
Rachelle Abbas Love & Life 6 apr 2020

Tussentijds bloedverlies terwijl je niet ongesteld hoeft te worden: dit zijn de oorzaken

Last hebben van tussentijds bloedverlies terwijl je helemaal niet ongesteld hoeft te worden? Heel vervelend, maar gelukkig is het meestal niet meer dan dat. Toch is het wel goed om je bewust te zijn van de mogelijke oorzaken.

Een tussentijdse bloeding kan soms namelijk een andere oorzaak kan hebben dan je denkt. Dit zijn vijf mogelijke oorzaken.

Tussentijds bloedverlies

Een doorbraakbloeding of tussentijds bloedverlies zijn bloedingen die tussen je normale menstruatie plaatsvinden. Dat is eigenlijk ook direct het vervelende eraan, het komt vaak op onverwachte momenten. Je bent er eigenlijk nooit op voorbereid.

Het is vrij normaal en in principe niets om je zorgen over te maken. Toch kan een doorbraakbloeding soms een teken zijn van een medisch probleem.

Good to know: mocht je twijfelen of je doorbraakbloeding wel normaal is of als het gepaard gaat met veel pijn, neem dan contract op met je huisarts. Dit zijn de meest voorkomende oorzaken van een tussentijdse bloeding.

1. De pil

Slik je de pil? Dan kan het zijn dat je te maken krijgt met tussentijdse bloedingen. Helemaal als je een nieuwe pil hebt is het vrij normaal als een doorbraakbloeding plaatsvindt in de eerste drie maanden na het gebruik van de nieuwe pil. Het kan namelijk drie maanden duren voordat je lichaam aan de pil gewend is.

Na drie maanden nog steeds last hebt van tussentijdse bloedingen? Of slik je de pil al langer en heb je er ineens veel last van? Dan kun je altijd aan je huisarts vragen of je over kan stappen naar een andere soort.

2. Je hebt een lichte pil

Veel van de nieuwere anticonceptiepillen bevatten weinig oestrogeen – heel fijn, want daardoor krijg je minder last van bijwerkingen. Een nadeel is wel dat je last kunt krijgen van tussentijds bloedverlies.

Mocht je een pil met een hogere dosering willen proberen, kun je dat altijd in overleg met je huisarts doen. Check ook even welke bijwerkingen je dan zou kunnen verwachten.

3. De hormoonspiraal

Voor de hormoonspiraal geldt precies hetzelfde als voor de pil: in het begin kan een hormoonspiraaltje zorgen voor tussentijds bloedverlies. Vooral in de eerste maanden kan dit het geval zijn. Bij de koperspiraal is het ook zo dat je over het algemeen last heb van zwaardere en pijnlijkere menstruaties.

Er wordt ook wel gezegd dat je lichaam zo’n zes maanden nodig heeft om aan een spiraal te wennen. Als je je er niet goed bij voelt, is het natuurlijk een goed idee om de huisarts te raadplegen.

4. Een ontsteking van de baarmoedermond

Een ontsteking van de baarmoedermond kan ook een van de oorzaken zijn van een doorbraakbloeding. De meest voorkomende oorzaak van een ontsteking aan de baarmoedermond is een SOA (een seksueel overdraagbare aandoening), zoals chlamydia, gonorroe, genitale herpes of trichomonas.

5. Afwijking van de baarmoedermond of -holte

Een tussentijdse bloeding kan ook een andere oorzaak hebben, zoals een afwijking aan de baarmoedermond. Dat kan weer komen door bijvoorbeeld een slijmvliesbobbeltje (poliep). Gelukkig is een afwijking van de baarmoederholte zelden kwaadaardig. Een poliep is meestal goedaardig en is te zien op een echo.

Wat doe je eraan?

Het vervelende aan een doorbraakbloeding is dat het op onverwachte momenten komt. Toch kan het nuttig zijn om in een overzicht bij te houden wanneer je bloed verliest. Je zou een ‘menstruatiekalender‘ kunnen bijhouden, waar je per dag opschrijft of je bloed verliest, seks hebt gehad (en voor of na de seks bloedverlies hebt) en of je de pil of andere medicijnen slikt.

Het geeft je inzicht in hoeveel bloed je verliest. Mocht je uiteindelijk naar de huisarts gaan omdat je er maar niet van af komt, dan kun je je ‘menstruatiekalender‘ meenemen.

Wanneer naar de dokter?

Als je bloedverlies hebt na de seks of als jij (of je crush) wisselende of meerdere seksuele contacten hebt, is het verstandig om contact op te nemen met de huisarts. Neem ook contact met de dokter op als je ongerust blijft of veel pijn hebt.

Ook interessant: hoe kan je soms last hebben van menstruatieklachten, terwijl je niet ongesteld bent? Hier lees je er alles over.

SelfThuisarts

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen.. toch?! Elke donderdag in je mailbox.

Reageer op artikel:
Tussentijds bloedverlies terwijl je niet ongesteld hoeft te worden: dit zijn de oorzaken
Sluiten