Last van een opgezette buik? De wetenschappelijke reden waarom dit je zo chagrijnig maakt

We kennen het (helaas) allemaal wel: een opgezette buik. Bij de een komt het slechts één keer per maand voor, de ander hoeft maar een maaltijd te eten en het is alweer raak. Komt dit je bekend voor? Dan zal je ook weten dat je er goed chagrijnig van kan worden. Het is een ware mood killer. Waarom? Niet alleen omdat het ongemakkelijk is, maar ook vanwege de volgende reden.

Opgezette buik

Een opgezette buik – oftewel bloating – is een veelvoorkomend ongemak, met name bij vrouwen (helaas). Het kan te maken hebben met je hormonen of kan veroorzaakte worden door iets simpels als een te grote maaltijd of een verkeerde maaltijd, waar je verteringssysteem op reageert.

Mood killer

Denk eens terug aan de laatste keer dat je je opgeblazen voelde. Herinner je je dat je toen ook chagrijnig of snel geïrriteerd was? Dat is heel logisch, volgens wetenschappelijk onderzoek. De reden gaat verder dan dat het alleen irritant en ongemakkelijk is.

De echte reden dat een opgezette buik een mood killer is, komt doordat je hersenen in direct contact staan met je darmen. Als je darmen dus geïrriteerd zijn, dan is je mood dat ook. Doordat je hersenen dus ‘communiceren’ met je darmen, kan het ook zijn dat je vaker naar de wc moet als je zenuwachtig bent.

Voorkom een opgezette buik

Het slechte nieuws is dat je niks kan doen tegen deze staat van zijn. Wat je wel kan doen: voorkomen dat je een opgezette buik krijgt. Let hierbij op de volgende punten:

1. Kauw je eten langzaam en goed
2. Eet langzaam (zie ook punt 1)
3. Drink voldoende water
4. Check bij de dokter of je intolerant bent voor bepaalde voedingsmiddelen

Dit vind je ook interessant: https://www.nsmbl.nl/11-tips-tegen-een-opgeblazen-buik/

Cosmopolitan

Reageer op artikel:
Last van een opgezette buik? De wetenschappelijke reden waarom dit je zo chagrijnig maakt
Sluiten