Redactie
Redactie Love & Life 19 aug 2020
Leestijd: 2 minuten

Dit is de beste manier om op te laden na een lange werkdag (nee, het is niet bingewatchen)

We zijn er allemaal weleens schuldig aan: na een drukke werkdag languit op de bank ploffen met onze grote vriend Netflix. Bingewatchen is verleidelijk, we feel you. Maar zoals je misschien al verwacht, is het niet de beste manier om op te laden aan het einde van je dag.

We denken dat bankhangen en bingewatchen ontspannend is, maar eigenlijk weten we stiekem wel beter. Ken je dat gevoel dat je hebt als je (per ongeluk, *kuch*) een hele dag op de bank hebt gehangen? Meestal voel je je daar nog futlozer door. Fysiek span je je inderdaad totaal niet in – behalve die keer om een zak chips te pakken dan. Maar dat betekent niet dat je je daardoor kunt herstellen.

Productivity guilt door bingewatchen

Uit onderzoek van de Vrije Universiteit van Amsterdam blijkt dat je je inderdaad niet meer ontspannen voelt als je na een drukke werkdag op de bank ploft. Je voelt je zelfs nóg meer uitgeblust. Dit komt omdat je bewust of onbewust ‘productivity guilt‘ voelt. Het gevoel dat je je tijd beter anders had kunnen besteden.

Je verwacht het misschien niet, maar eigenlijk kun je beter het tegenovergestelde doen van bankhangen. Sporten of wandelen bijvoorbeeld. Of als je het iets rustiger aan wil doen: vrienden zien. Natuurlijk is dit voor elke persoon anders, maar waar het op neer komt, is dat een activiteit die concentratie en inspanning eisen beter zijn voor je herstel.

Opperste concentratie

Een avondje bingewatchen heeft geen van die eigenschappen. Voor het zappen of het kijken van een Netflix-serie heb je geen concentratie nodig. We kijken tussendoor gerust op onze telefoon en hebben gewoon de tijd om na te denken over die rotopmerking van een collega en de taken die we morgen moeten doen.

Natuurlijk is bankhangen ook weleens lekker en van elke avond de hort op raak je ook niet uitgerust. Ten minste, ik als introvert zeker niet. Zoek hierin dus een balans die voor jou werkt. Bovendien kun je thuis ook dingen doen die concentratie vergen – een avondje old-school spelletjes doen bijvoorbeeld.

Balance, baby