Tessa Ponjee
Tessa Ponjee Love & Life 28 jan 2020
Leestijd: 4 minuten

Willen jij en je ex het weer proberen? Stel elkaar eerst deze 8 vragen

Relaties komen vaak vanwege verschillende redenen tot een einde. Mis jij je ex enorm en is dat andersom ook zo? Dan kunnen jullie het misschien wel opnieuw proberen. Maar voordat jullie weer in een relatie springen, stel elkaar dan eerst deze vragen.

Er is namelijk een reden dat een van jullie of jullie allebei er ooit voor hebben gekozen om een punt achter de relatie te zetten. Grote kans dat er nog het een en ander te bespreken valt. Wellicht dat de antwoorden op deze vragen het jullie allebei een stuk makkelijker maakt om te bepalen of het daadwerkelijk een goed idee is om opnieuw de stap te zetten.

1. Waarom is de relatie tot een einde gekomen?

Je hebt waarschijnlijk wel een idee waarom jullie relatie uit is gegaan. Toch kan het geen kwaad om eens te horen hoe de ander hierover denkt. Ondanks dat jullie misschien wel urenlang hierover hebben gesproken toen de break-up daadwerkelijk plaatsvond, kan het zomaar zo zijn dat de ander hier nu anders over denkt.

Het komt er in ieder geval op neer dat het belangrijk is dat jullie dezelfde kijk op de break-up hebben voordat jullie het opnieuw proberen. Als je ex denkt dat het uit is gegaan omdat jij al wilde trouwen, maar jij denkt dat het uit is gegaan omdat jullie communicatie niet werkte, zit het niet helemaal lekker.

2. Wat heb je geleerd in de tijd dat we niet samen waren?

Zorg ervoor dat deze vraag niet aanvallend overkomt. Je wil namelijk niet dat de ander het idee heeft dat hij of zij drie diploma’s en een bewijs van aankoop van een enorme villa tevoorschijn moet toveren.

Nee, je wil enkel weten hoe de ander nu nadenkt over relaties en andere dingen die jullie relatie kan beïnvloeden. Wees bij deze vraag zelf ook open over wat je hebt geleerd. Open communicatie is ten slotte een van de belangrijkste dingen in een gezonde relatie.

3. Wat had je anders gedaan in onze relatie?

Pas bij deze vraag wederom op dat je niet met vingers gaat wijzen. Je wil alleen maar begrijpen hoe de ander over jullie voorgaande relatie denkt zodat jullie allebei niet dezelfde fouten maken. Zelfs als jullie relatie heel gemoedelijk tot een einde kwam, wil je alsnog weten of er dingen zijn die de ander misschien anders had gedaan.

4. Wat zou je willen dat ik anders had gedaan in onze relatie?

Als je aan je ex vraagt wat hij of zij anders had gedaan in jullie relatie, is het alleen maar eerlijk dat het ook over jouw acties gaat. Dit is niet een manier voor de ander om eens op te noemen wat jij allemaal wel niet verkeerd hebt gedaan. In tegendeel zelfs, het is enkel een manier om problemen op te lossen en te bespreken wat er nog te bespreken valt.

5. Aan welke problemen moeten we nog werken?

Dit kan van alles zijn. Van kleine meningsverschillen over de afwas doen tot aan de vraag of de ander ooit kinderen wil. Door het stellen van deze vraag weten jullie waar jullie allebei aan moeten werken en welke problemen jullie nu misschien weer gaan facen. Wie weet zijn er trouwens helemaal geen problemen waar jullie aan moeten werken en dat is natuurlijk alleen maar goed nieuws.

6. Is je leven veranderd sinds het uit is?

De kans is klein dat je gaat horen dat het leven van de ander compleet verpest is sinds dat het uit is tussen jullie (ook al wil je dat stiekem horen). Nee, het doel van deze vraag is juist om erachter te komen of er misschien dingen waren bij de ander die ervoor zorgden dat het niet helemaal lekker ging in jullie relatie. Misschien waren er bepaalde issues waar je ex mee worstelde die hij of zij na de break-up heeft weten op te lossen.

7. Sta je ervoor open om te werken aan problemen uit het verleden?

Waar een wil is, is een weg. Dat klinkt logisch, maar het een cruciaal onderdeel wanneer je bepaalt of jij en je ex het opnieuw gaan proberen. Geen enkele relatie is perfect en er zullen vast genoeg redenen zijn geweest waarom het in eerste instantie uit is gegaan. Maar zolang jullie er allebei voor openstaan om hieraan te werken, is het misschien wel een goede keuze om het opnieuw te proberen.

8. Hoe ziet voor jou een ideale relatie eruit?

Dit is sowieso een goede vraag om te stellen aan het begin van elke relatie. Weten wat de ander belangrijk vindt binnen een relatie geeft jou een duidelijk beeld van wat je te verwachten staat. Nu hoeft het niet zo te zijn dat jullie verwachtingen exact hetzelfde zijn. Maar zolang je weet wat de ander belangrijk vindt, weet je waar je eventueel aan moet werken.

Of je je liefdesverhaal er nu uit wil laten zien als The Notebook of juist het verhaal van Rachel en Ross uit Friends, stel deze vragen aan jezelf. Dan kunnen jullie het misschien opnieuw proberen.

Lees ook: Dit is wat je moet doen als je maar niet van je ex afkomt. 

Elite Daily

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.

Reageer op artikel:
Willen jij en je ex het weer proberen? Stel elkaar eerst deze 8 vragen
Sluiten