admin
admin Post 30 jan 2018

Zijn ovenbitterballen gezonder dan bitterballen uit de frituurpan?

Geen feestje, borrel of verjaardag is compleet zonder een bittergarnituurtje. Helaas is gefrituurd voer niet goed voor je, en daar speelt de voedselindustrie slim op in met allerlei snacks die in de oven te bereiden zijn. Maar zijn ovenbitterballen gezonder dan zijn gefrituurde counterpart?

Snacks uit de oven

Met de grote vraag naar gezondere snacks neemt de populariteit van snacks die ook lekker worden in de oven of de airfryer toe. Naast dat het gezonder zou zijn, is het ook veel makkelijker om een oven te gebruiken: geen gedoe met het verversen van olie, je hoeft niet lang te wachten op de perfecte temperatuur en je hebt geen last meer van die vreselijke frituurstank.

Zijn ovenbitterballen gezonder?

Nu wordt er overal geroepen dat ovenbitterballen véél gezonder zouden zijn dan gefrituurde, maar is dit daadwerkelijk echt het geval? Niet per se, blijkt uit onderzoek uitgevoerd door Voedingscentrum; zij vergeleken de traditionele gefrituurde bitterbal met de ovenbitterbal.

Uit dit onderzoek kwamen interessante inzichten, waaruit duidelijk op te maken is dat er nauwelijks verschil zit tussen een gefrituurde bitterbal en een ovenbitterbal; de gefrituurde komt zelfs beter uit de test! Om ovenbitterballen toch knapperig te laten worden in de oven, zijn ze anders samengesteld dan normale bitterballen, waarvan het korstje knapperig wordt door het frituren. Hierdoor zitten er in ovenbitterballen meer caloriën en vetten. In het onderstaande schema vergeleken ze de hoeveelheid vet, koolhydraten en zout in beide producten.

bitterballen
Voedingscentrum

Conclusie

Zie dit als een wijze les en ga er niet zomaar vanuit dat iets wat uit de oven komt per definitie gezonder is. Bij al dit soort snacks is het belangrijkst dat je er met mate van geniet. Dus neem op de verjaardag van je tante lekker een gefrituurde bitterbal in plaats van eentje uit de oven; je kunt haast stellen dat je dan gezond bezig bent!

Je geloof in de ovenbitterbal verloren, maar toch behoefte aan gezonde snacks? Wij hebben een lijst van gezonde snacks voor je samengesteld die geen groente of fruit zijn.

Snack Nieuws

Reageer op artikel:
Zijn ovenbitterballen gezonder dan bitterballen uit de frituurpan?
Sluiten