Alex Ebbers
Alex Ebbers | LinkedIn Post 6 aug 2018

Dit is alles wat je moet weten over de anticonceptiepil

De anticonceptiepil. Voor de een een wondermiddel, voor de ander de hel op aarde. Sinds de geboorte van de pil zijn er enorm veel verschillende varianten van het anticonceptiemiddel verschenen, met ieder weer eigen (bij)werkingen.

Het kleine pilletje lijkt er zo eenvoudig voor te zorgen dat je niet zwanger raakt, maar het schuilt natuurlijk nog veel meer achter. Naast het feit dat er ontzettend veel verschillende soorten zijn, valt er ook veel te vertellen over wanneer de pil precies werkt, wat er gebeurt als je hem vergeet, hoe hij überhaupt werkt en wat er gebeurt als je stopt. In dit artikel maakten we daarom een handig overzicht van wat je van de anticonceptiepil kunt verwachten.

De pil: wat is het precies en hoe werkt hij?

We weten allemaal waarvoor de anticonceptiepil ontwikkeld is: om zwangerschap tegen te gaan. Daarnaast kan hij helpen bij een pijnlijke menstruatie en huidproblemen. Dit gebeurt doordat de pil de vrouwelijke hormonen progestageen en oestrogeen bevat, die er respectievelijk voor zorgen dat de zwangerschap wordt belemmerd en er in de stopweek bloeding plaatsvindt. Dit is in een notendop hoe de pil werkt.

Wil je meer over de werking van de pil lezen? Lees dan hier meer.

Welke verschillende soorten anticonceptiepillen zijn er?

Er zijn ontzettend veel verschillende soorten anticonceptiepillen. Zo veel, dat het begrijpelijk is dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Zo is er de éénfasepil, tweefasepil en de driefasepil, die ieder weer verschillende doseringen en samenstellingen hebben. Daarnaast heb je ook nog de minipil en de prikpil. Je begrijpt, het is een behoorlijke lijst.

Wil je meer weten over de verschillende soorten anticonceptiepillen en wat hun bijwerkingen zijn? Lees dan hier meer.

Op welk moment begin je en wanneer werkt de pil?

Je besluit te beginnen met het slikken van de anticonceptiepil. Op welk moment kun je dan het beste beginnen en vanaf wanneer werkt hij precies? Er zijn drie momenten waarop je kunt beginnen met het slikken van de pil:

 • Op de eerste dag van de menstruatie. De pil werkt direct;
 • In het weekend na het begin van de menstruatie. De pil werkt na zeven dagen;
 • Op de vijfde dag van je menstruatie. De pil werkt na zeven dagen.

Wil je meer weten over de verschillende soorten anticonceptiepillen en hun bijwerkingen? Lees dan hier meer.

Wat gebeurt er als je de pil vergeet in te nemen?

Het vergeten van het innemen van de anticonceptiepil is vervelend. Toch gebeurt het iedereen weleens. Hoeveel invloed het vergeten van de pil heeft op je vruchtbaarheid, is volledig afhankelijk van in welke week je hem vergeet te slikken.

 • Pil vergeten in week 1: het allerslechtste moment om de anticonceptiepil te vergeten, is in week een. Als je er binnen twaalf uur achterkomt dat je hem bent vergeten, kun je hem zonder zorgen alsnog nemen. Kom je er na twaalf uur achter? Neem hem dan alsnog, maar gebruik dan in de komende zeven dagen een condoom tijdens de seks. Heb je in de afgelopen dagen seks gehad zonder condoom? Dan is het verstandig om de morning-afterpil te halen.
 • Pil vergeten in week 2: nog steeds niet heel handig, maar minder dramatisch dan in week een. Slik de pil op het moment dat je erachter komt dat je hem bent vergeten en stop gewoon wanneer je stopweek aanbreekt.
 • Pil vergeten in week 3: je kunt twee dingen doen. Je neemt de pil alsnog in en maakt de strip af, of je last een vervroegde stopweek in. Ga je voor de eerste optie, wees je er dan wel van bewust dat je pil niet meer de optimale bescherming biedt. Gebruik de eerste twee weken erna een condoom tijdens de seks.

Wil je meer weten over het vergeten van de anticonceptiepil? Lees dan hier meer.

Wat zijn de voor- en nadelen van stoppen met de pil?

In principe kun je op ieder moment stoppen met het innemen van de anticonceptiepil. Toch is het verstandig om te wachten totdat je de strip hebt afgemaakt. Dit houdt dus in dat je na de stopweek niet meer aan een nieuwe strip begint. Net zoals de pil een aantal bijwerkingen kent, kan het ook gebeuren dat er bijwerkingen optreden wanneer je stopt met de pil. Een aantal voordelen van stoppen met de anticonceptiepil kunnen zijn:

 • Een verhoogd libido
 • Een natuurlijke hormoonbalans
 • Je raakt wat kilo’s kwijt
 • Je hebt minder last van stemmingswisselingen

Een aantal nadelen van stoppen met de pil kunnen zijn:

 • Puistjes
 • Onregelmatige menstruatie
 • Hoofd- en/of buikpijn
 • Pijnlijke borsten

Twijfel je of je moet stoppen met het innemen van de pil? Een aantal redenen waarom hij voor jou juist wél werkt, lees je hier.

Er is verder geen pijl op te trekken wanneer je (weer) een regelmatige cyclus krijgt na het stoppen met de anticonceptiepil. Houd er in ieder geval rekening mee dat je cyclus aan het begin behoorlijk onregelmatig zal zijn. Dit is niet meer dan vervelend en zou binnen een paar weken tot maanden vanzelf bij moeten trekken. Daarnaast lijkt het ons overbodig om te zeggen, maar wie stopt met de pil, is niet meer beschermd tegen zwangerschap. Wil je dus niet zwanger raken, zorg er dan voor dat je een alternatief anticonceptiemiddel gebruikt.

Wil je meer weten over het stoppen met de pil? Lees dan hier meer.

Reageer op artikel:
Dit is alles wat je moet weten over de anticonceptiepil
Sluiten