Lobke Killaars
Lobke Killaars Love & Life 6 okt 2018

Herken je deze signalen? Dan is je partner té controlerend

Als je in een relatie zit, zijn er bepaalde beslissingen die je samen neemt. Logisch, maar dit staat compleet los van het feit dat jij ook gewoon je eigen beslissingen mag nemen. Een controlerende partner is namelijk precies waar je geen zin in hebt. Vind je het lastig om te herkennen of iemand (te) controlerend is? Dit zijn de signalen.

Signalen dat het niet goed zit

Je bent een individu met een geheel eigen portie hersenen en die mag je gebruiken ook. Een te controlerende partner die altijd denkt te weten wat het beste voor jou is, is niet iemand die je in je leven wilt hebben. Zwaai maar dag met die handjes.

En even voor de duidelijkheid: als je iets herkent betekent dit níét gelijk dat je partner ‘te controlerend’ is. Waarschijnlijk kan je dit zelf het beste beoordelen. Dit zijn in ieder geval dingen om op te letten.

Je partner is té charmant

Hiermee bedoelen we niet dat je partner geen deur voor je mag openhouden en opeens botte opmerkingen moet gaan maken tegen je vrienden. Het gaat hier om de opmerkingen die charmant lijken, maar eigenlijk bitchy zijn.

Om wat voorbeelden te noemen: bepaald de ander altijd wat jij op je bord krijgt wanneer jullie gaan uiteten? Stel je vaker date-ideeën voor, maar weet hij of zij altijd zo enorm goed wat jij écht leuk vindt? Het lijkt aardig bedoeld, maar dat is het niet altijd. Zorg dat jij ook lekker je eigen ding kan doen. Friet bestellen tijdens een etentje? Fuck yes doe je dat.

Je partner wilt altijd weten wat je doet en waar je bent

Als je in een gezonde relatie zit, willen jullie dat de ander ook plezier heeft zónder jou. Je bent graag samen, maar vindt het belangrijk dat jullie je los van elkaar kunnen vermaken en los van elkaar vrienden kunnen zien.

Is iemand jaloers wanneer jij even met iemand anders praat of iemand anders aankijkt? Wil de ander continu overal bij zijn? Heb je al weken geen me-time gehad? Geen goed teken. Je bent samen in een relatie, maar moet ook vrij kunnen zijn. Is er veel jaloezie in de relatie? Dan kan een goed gesprek geen kwaad.

Je partner geeft je regelmatig de silent treatment

Als je een discussie hebt of een fikse ruzie, is het belangrijk om te blijven communiceren. Wanneer iemand je standaard negeert bij een meningsverschil kan dit een teken zijn voor een controlerende persoonlijkheid. Hij of zij wilt gelijk krijgen en als dat met praten niet lukt, dan wordt de mond gehouden om zo vanzelf wel gelijk te krijgen.

Je partner keurt je familie en vrienden af

Het kan natuurlijk zo zijn dat je lover oprecht niet dol is op je familie en vrienden, maar het kan ook zo zijn dat dit wijst op een controlerend karakter.

Misschien heeft iemand wel een hekel aan vrijwel iedereen die belangrijk voor je is, zonder goede redenen. Mm, beetje raar toch? Voor een controlerende partner is dit heel logisch: haat hij of zij iemand, dan ga jij na een tijdje waarschijnlijk ook minder met diegene om. Hoe minder mensen er in je leven zijn, hoe meer aandacht er overblijft voor hem of haar.

Je partner gunt je geen privacy

Je hoeft echt niet alles te delen. Laat je niet gek maken en weet dat je niet al je gedachtes, berichtjes en activiteiten hoeft te bespreken. Er zijn genoeg andere dingen om je mee bezig te houden naast je partner.

Ook hier geld weer: gaat het om jaloezie? Bespreek het met elkaar. Niks zo vervelend als dat je elkaar niet vertrouwt.

Mocht je partner zo controlerend zijn dat je bang bent om het uit te maken, zorg dan dat je jezelf beschermt. Vertel het aan vrienden en/of familie of bel een noodnummer voor hulp en support. Niemand verdient het om zich slecht of onveilig te voelen in een relatie.

Dit vind je ook leuk om te lezen.

Als je partner zó tegen je praat is dat hartstikke ongezond voor je relatie

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar.

Elite Daily

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen.. toch?! Elke donderdag in je mailbox.

Reageer op artikel:
Herken je deze signalen? Dan is je partner té controlerend
Sluiten