Emma Vloeimans
Emma Vloeimans Mentale Gezondheid 28 jun 2019
Leestijd: 4 minuten

Ben jij een people pleaser? Waarom het goed is om vaker ‘nee’ te zeggen en hoe je dit doet

Je wilde eigenlijk naar yoga, maar besloot een collega’s werk over te nemen omdat ze naar op stedentrip naar New York gaat. Er stond een avondje niks doen op de planning – erg lekker na een lange werkweek – en toch ‘moest’ je ineens de scriptie van je beste vriendin nog nakijken. Ben jij een people pleaser en wil je hier graag van af komen? Dit is hoe je het doet.

De people pleaser

Ondanks dat je héél erg toe bent aan een weekendje he-le-maal niks, staat je schoonfamilie alweer op de stoep en blijft je jonge neefje ook nog slapen. En natuurlijk neem je die mee naar de plaatselijke kinderboerderij, want ja, je wilt nou eenmaal een goede tante zijn.

Na een lange dag werken staat je buurman ineens op de stoep, omdat zijn tv kapot is en hij graag de voetbalwedstrijd bij jou thuis wil kijken. Daar komt bij dat het uit is met zijn vriendin en dat je de hele avond zijn verhaal aan mag horen. Voetbal kijken kan immers ook gewoon in de kroeg. Natúúrlijk is dit goed, want als jij in deze situatie zou zitten, dan wil je zelf toch ook ergens welkom zijn?

I WISH I WAS IN MYKONOS WITH LINDSAY LOHAN WATCHING HER DANCE ON ECSTASY IN A SILK ROMPER, IS THAT TOO MUCH TO FUCKING ASK?

511.9k Likes, 15.8k Comments – @thefatjewish on Instagram: “I WISH I WAS IN MYKONOS WITH LINDSAY LOHAN WATCHING HER DANCE ON ECSTASY IN A SILK ROMPER, IS THAT…”

Klinkt je dit bekend in de oren? Dan ben jij hoogstwaarschijnlijk een people pleaser. Nu horen we je denken: wat is daar mis mee? Nou, tot op bepaalde hoogte helemaal niks. Het is logisch en dat het je een goed gevoel geeft om andere mensen blij te maken. Alleen het gevaarlijke is dat je jezelf hiermee tekort doet.

Gevaren

Hoe vaak heb jij niet bij een vergadering gezeten waar je niet bij hoefde te zijn? Hoe vaak drink jij koffie met mensen waar je niet echt behoefte aan hebt in je leven? Je bent gelukkig niet de enige. Bekende mensen als Beyoncé en Jessica Alba deden vrolijk met je mee. Je leest het goed: deden.

Instagram post by Beyoncé * Jun 6, 2019 at 5:48am UTC

5.7m Likes, 72.1k Comments – Beyoncé (@beyonce) on Instagram

Er liggen wel wat gevaren op de loer, namelijk. Door continu jezelf weg te cijferen en anderen te pleasen, doe je jezelf tekort. Op de korte termijn heb je hier misschien geen last van, maar op de langere termijn komen je relaties (met vrienden, familie en in de liefde) onder druk te staan, voel je je oververmoeid en in het ergste geval krijg je een burn-out.

Goedkeuring van anderen

Als het goed is hebben we nu duidelijk of je wel of niet een people pleaser bent. Maar waarschijnlijk wist je dit stiekem al. Maar waarom ben jij een people pleaser? Is er een onderliggende reden? Was jij altijd het lieve kleine meisje, dat je moeder met alles hielp en nooit vervelend was? Heb je een gebrek aan erkenning, wil je graag geliefd zijn bij anderen of weet je niet zo goed wat je met jezelf aan moet? Hier zijn verklaringen voor te vinden – al moet je die zelf ontdekken en dat kan moeilijk zijn.

Me when I have to step out of the house the last two days ✖️? // ??? @viktorandrolf #nosnowforme #doloveeverythingaboutthisdress #paris #bye

370 Likes, 5 Comments – FIA (@fiahamelijnck) on Instagram: “Me when I have to step out of the house the last two days ✖️? // ??? @viktorandrolf #nosnowforme…”

Praktische tips voor de pleaser

Dan de praktische tips. Jezelf diepere vraagstukken voorleggen lost voor vandaag nog niks op, maar er zijn wel andere kleine stappen die je kunt nemen om meer voor jezelf op te komen.

1. Wees niet bang voor een conflict

Als je af en toe ‘nee’ zegt kan dit leiden tot conflict met de persoon in kwestie. Vaak heb je dit conflict al tien malen groter gemaakt in je hoofd dan het in realiteit is. Probeer van tevoren te bedenken hoe je je aan je standpunt vast gaat houden en dat je niet mee hoeft te gaan in de wil van een ander.

2. Zeg vaker nee

Stel jezelf een target: hoe vaak ga jij deze week nee zeggen tegen iemand? Klinkt misschien vreemd, maar zo train je jezelf wel. Het is een stok achter de deur om eens écht voor jezelf op te komen.

3. Bekijk het vanuit het perspectief van een ander

Bekijk de situatie eens vanuit de ander. Hoe zou jij het vinden als hij of zij nee zegt? Word je dan boos of ben je dan teleurgesteld? Waarschijnlijk zou je gewoon begrip tonen en is er niks aan de hand. Kortom: dit geldt ook andersom (en zo niet, dan moet je misschien eens nadenken over je relatie met de persoon in kwestie).

Tot slot: hoe meer je duidelijk maakt wat jouw eigen behoeften zijn, hoe beter je dat zelf ook gaat begrijpen. Zo ben je uiteindelijk ook een leuker mens voor je omgeving. En laat dat nou nét zijn wat jij zo belangrijk vindt.

Dit vind je ook interessant: zo zorg je ervoor dat je minder streng bent voor jezelf en je lichaam.

Cosmopolitan

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke donderdag in je mailbox.

Reageer op artikel:
Ben jij een people pleaser? Waarom het goed is om vaker ‘nee’ te zeggen en hoe je dit doet
Sluiten