Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Love & Life 30 apr 2020
Leestijd: 3 minuten

Op zoek naar de ideale werkdag? Dit is de perfecte dagplanning volgens experts

Ons dagelijks leven ziet er tegenwoordig behoorlijk anders uit dan pakweg een paar maanden geleden. Of we dat nou leuk vinden of niet, het is in ieder geval een mooie aanleiding om onze dagplanning eens onder de loep te nemen. Benieuwd hoe je een perfecte dagplanning kan creëren? Laat je inspireren door experts.

Dit dagschema is volgens de wetenschap een voorbeeld van hoe een ideale (werk)dag eruitziet. Natuurlijk ben je zo vrij om hier en daar de nodige aanpassingen te maken.

Zo bereik je een perfecte dagplanning

Van voldoende daglicht tot de juiste balans tussen ontspanning en werken… Dit is hoe een perfecte dagplanning eruit ziet.

1. Sta op na het einde van je REM-slaap

Wie opstaat vlak na het einde van de REM-slaap, heeft volgens de wetenschap het meest uitgeruste gevoel. Dit kan je tracken met een activity tracker of een slaapapp op je telefoon.

2. Ontbijt een uur na het opstaan

Regel nummer één: sla nooit ontbijt over. Regel nummer twee: doe dit idealiter ongeveer één uur nadat je bent opgestaan. Op die manier heeft je lichaam de kans om alle spijsverteringsprocessen te laten opstarten.

3. Zoek het ochtendlicht op

Wakker worden doe je pas écht met voldoende daglicht. Het is dus een goed idee om ‘s ochtends even het licht op te zoeken door een rondje te gaan lopen of yoga in de tuin te doen.

4. Beantwoord e-mails

E-mails worden vaak gezien als grote vijand van productiviteit. Daarom is het verstandig om ‘s ochtends een ‘blok’ te maken waarin je alle e-mails beantwoordt.

5. Maak gebruik van je ochtendproductiviteit

Volgens onderzoek zijn mensen ‘s ochtends het meest productief. Plan daarom, nadat je je e-mails hebt beantwoord, een paar uur tijd in voor de taken die het meeste concentratie vragen.

6. Verzorg een lichte lunchmaaltijd

Tijd voor de lunch! Zorg dat je hier een uitgebreid ontspanmoment van maakt en zéker niet achter je bureau luncht. Maak indien mogelijk een lichte lunchmaaltijd met veel groenten. Wil je vermijden dat je na afloop in een middagdip belandt? Hier zijn 10 manieren om een middagdip te voorkomen.

7. Doe brainless werk

Na de middag gaat er automatisch energie naar je spijsvertering, hoe licht je ook hebt geluncht. Daarom is het verstandig om werk dat wat minder cognitieve energie vraagt, na de middag te verrichten. Denk: eenvoudige administratieve taken, korte telefoontjes plegen, grafisch werk.

8. Plan sociaal contact in

Zit je dag erop? Maak dan nog even tijd voor sociaal contact. Uit één van de meest grootschalige studies van Harvard University bleek dat sociaal contact een extreem belangrijke factor is voor een gelukkig en gezond leven. Opbellen die vriendin, dus.

9. Eet niet te laat

Begin niet te laat aan het avondeten. Op die manier kan je lichaam het grootste deel van de maaltijd nog verteren alvorens je naar bed gaat. Met een volle maag gaan slapen is sowieso geen topidee.

10. Beperk schermtijd

De kans is groot dat je al behoorlijk wat tijd achter je computer en met je telefoon hebt gespendeerd na een lange werkdag. Leg daarom, nu je lichaam eindelijk in rustmodus kan, je telefoon even aan de kant en laat je ogen voor even niét naar een schermpje kijken.

11. Plan ontspanning in

Om je lichaam klaar te stomen voor een goede nacht slaap, is het belangrijk om voldoende ontspanning in te plannen voor je gaat slapen. Denk aan een het lezen van een boek, aan meditaties of aan een paar rustige yoga-oefeningen.

12. Kruip op tijd in bed

Er zijn weinig zaken zo slecht voor je lichaam als slaaptekort, zoveel is zeker. Zorg daarom dat je op tijd in bed kruipt zodat je de volgende dag optimaal kan presteren.

Welke zaken ga jij, nu je dit weet, aanpassen?

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen.. toch?! Elke donderdag in je mailbox.

Reageer op artikel:
Op zoek naar de ideale werkdag? Dit is de perfecte dagplanning volgens experts
Sluiten