Wil je weer gaan trainen? Hier moet je op letten bij het kiezen van een personal trainer

Zeker in deze periode zie je ze verschijnen, zowel in het park als online. Personal trainers die de tijd zo goed mogelijk benutten om hun cliënten alsnog tot het uiterste te drijven. We begrijpen dat je bij het zoeken naar een personal trainer door de bomen het bos even niet meer ziet. Wat onderscheidt nou een goede personal trainer van een minder goede?

Healthy lifestylecoach en fitnessondernemer Bas van Beest legt het ons uit.

Personal trainer

‘Personal trainer’ is geen beschermde titel. “Iedereen kan er dus een zijn. Jij, ik en je buurjongen die al vier jaar naar de sportschool gaat en het allemaal wel weet,” vertelt Bas van Beest. Ook kun je er elke naam aan hangen die je maar wilt: ‘High end’, ‘Health Training Boutique’, of simpelweg ‘De beste’.

Je kunt daarnaast elke claim maken die je maar wilt: “In slechts 2 x 30 minuten per week in shape” bijvoorbeeld.
“Was het maar waar. Als leek weet je vaak niet echt of je een goede personal trainer hebt of niet. Aan de hand van een paar simpele kenmerken kun je zien hoe een goede personal trainer zich van jouw buurjongen onderscheidt,” legt Bas van Beest uit.

1. Structuur in de trainingen

Elke week iets anders doen is misschien leuk voor de afwisseling, maar optimaal is het zeker niet. Om een goede trainingsprikkel aan je spieren te geven moet je eerst goed worden in een oefening. Dit vereist herhaling, het liefst twee keer per week, een aantal weken lang. Zodra jouw lichaam deze herhaling herkent en de aansturing naar jouw spieren optimaliseert begin je pas echt op spiervezelniveau te trainen. Let er dus op of jouw trainer een duidelijk trainingsschema heeft.

2. Voeding

Training en voeding gaan hand in hand. Train je optimaal maar is je voeding een zooitje, dan blijven de resultaten ook uit. Zorg er dus voor dat je een trainer vindt die jou ook hierbij goed kan helpen en bijvoorbeeld een voedingsschema voor je maakt.

3. Metingen

Meten is weten, cliché maar waar. Super als je een trainingsschema en voedingsplan volgt, maar boek je niet de gewenste resultaten, dan moet er toch echt iets veranderen. Zorg er daarom voor dat je personal trainer ook metingen uitvoert om te kijken of je vooruitgang boekt.

4. Betrokkenheid

Het fijne van een personal trainer is het stukje persoonlijke aandacht. De betrokkenheid van een trainer kan een enorme stok achter de deur zijn. Daarnaast helpt een band met jouw trainer ook voor de nodige eerlijkheid en openheid. Probeer in eerste instantie zelf altijd goed te communiceren. Durf je echt niet tegen hem te zeggen dat je gisteren een pizza hebt besteld in plaats van gezond te koken? Dan is het misschien toch niet de juiste match.

5. Resultaten boeken

Is het heel gezellig tijdens de training, maar wordt er eigenlijk niet echt hard getraind? De resultaten komen echt niet vanzelf. De trainingen kunnen heel leuk zijn, maar je betaalt er waarschijnlijk ook flink voor. En als je toch geen resultaten boekt is een drankje met vrienden waarschijnlijk gezelliger en goedkoper.

6. Een plan

Dit brengt ons tot het laatste punt. Zorg ervoor dat jouw trainer een duidelijk plan met jou maakt. Vraag naar zijn of haar motivatie bij bepaalde keuzes en wees leergierig. Kijk ook naar andere trainers binnen hetzelfde bedrijf. Doet elke trainer zijn eigen ding? Of wordt door alle trainers hetzelfde plan en visie gevolgd? Hierbij komen de bovenstaande punten allemaal terug:

• Een duidelijk en onderbouwd trainingsschema;
• Een plan om jouw voedingspatroon op een duurzame manier te verbeteren;
• Vaste meetmomenten om progressie te kunnen kaderen en eventueel jullie plan aan te passen;
• Betrokkenheid. Iemand die je écht wilt helpen om jouw doelen te bereiken;
• Duidelijkheid en volledige transparantie.

Wil je meer weten? Slim Living geeft zowel een op een als via Zoom personal training. Je kunt een Lifestyle Scan aanvragen om te zien wat jij nodig hebt om je doelen te bereiken. Daarnaast kun je voor gratis core trainingen, gezonde recepten en tips op hun Instagram terecht. Slimliving is gevestigd in het W Hotel op de Spuistraat in Amsterdam.

Reageer op artikel:
Wil je weer gaan trainen? Hier moet je op letten bij het kiezen van een personal trainer
Sluiten