Alex Ebbers
Alex Ebbers Love & Life 31 jan 2018
Leestijd: 4 minuten

13 personal trainers delen het slechtste fitnessadvies dat ze ooit hoorden

Gezond leven, hoe moeilijk kan het nou zijn, toch? Beetje hardlopen, beetje fatsoenlijk eten, kan niet zo veel misgaan, zou je denken. Nou, wel dus. Er gaan heel wat fitness-mythes de ronde, die eerder kwaad dan goed doen. Een aantal trainers onthullen het slechtste fitnessadvies dat ze ooit hoorden.

1. Alle workouts moeten low-impact zijn

Het klopt dat de kans op een blessure groter is als je een high-impact training fout uitvoert. Daarom moet je een high-impact training niet fout uitvoeren. Een goed uitgevoerde high-impact oefening kan wonderen doen voor je workout.

2. Er is maar één manier om [oefening] te doen

De meeste oefeningen kun je op verschillende manieren uitvoeren. Wat voor de één werkt, hoeft voor jou niet te werken. Met name mensen met beperkingen of blessures moeten vaak een oefening anders uitvoeren. Zoek (samen met een professional) uit wat voor jou werkt.

3. No pain, no gain

Natuurlijk kun je een flinke training wel even voelen. Er is een verschil tussen goed trainen en een blessure uitlokken. Als het voelt alsof er iets niet goed gaat, is dat waarschijnlijk ook zo.

4. Van gewichtheffen krijg je een lomp lichaam

Waarom iedereen dit denkt blijft een raadsel. Kijk even naar bodybuilders. Mensen zijn jarenlang dag in dag uit aan het trainen om zulke spiermassa’s te ontwikkelen. Dat gebeurt niet als je een paar keer per week een uurtje naar de sportschool gaat.

5. Eet veel calorieën voordat je een intense work-out doet

Tenzij je van plan bent een marathon te gaan rennen of op een andere manier een extreme workout gaat doen, heb je hier niet zo veel aan. Als je gewoon een keertje extra hard je best gaat doen tijdens je sportuurtje, kun je die ‘extra calorieën’ dus lekker laten staan.

6. Je moet elke dag sporten

Natuurlijk kun je elke dag wel een kleine workout doen. Zorg er alleen wel voor dat je elke spiergroep iedere drie tot vijf dagen een dagje rust geeft. Dan geef je je lichaam de tijd om het spierweefsel te herstellen, zodat het een nieuwe training aankan. Als je niet eens in de zoveel dagen een dagje rust pakt, kan je lichaam ook dat weefsel niet herstellen.

7. Een avond-workout is genoeg na een dag op kantoor

Helaas, de schade die je jezelf aandoet met een dag op een bureaustoel, ontdoe je niet met een uurtje in de gym. De hele dag zitten is nou eenmaal best wel slecht voor je. Wat je het beste kunt doen, is eens in het uur een paar minuten lopen.

8. Superfood helpt bij je metabolisme

Kokosolie, chiazaad, gojibessen, je kent ze wel. En ze zijn stuk voor stuk hartstikke gezond, maar gaan weinig doen voor je metabolisme. Het is niet gezegd dat ze helemaal niets doen, maar superfood alleen gaat niet voor die killer body zorgen.

9. Zweten staat gelijk aan gewichtsverlies

Je zweet omdat je lichaam hitte kwijt moet. Je kunt inderdaad gaan zweten als je hard aan het trainen bent, maar dat hoeft niet. Van een lange wandeling hoef je ook niet per se te gaan zweten, maar het is wel een goede workout.

10. Losse gewichten zijn gevaarlijk

In feite is het trainen met losse gewichten juist beter, omdat een apparaat druk op je lichaam uitoefent, wat met losse gewichten niet gebeurt. Natuurlijk kun je trainen met behulp van apparaten, maar weet wel dat losse gewichten zeker niet minder goed zijn.

11. Je moet je lichaam ‘laten schrikken’

Sommige mensen denken dat je je lichaam als het ware moet ‘laten schrikken’ door verschillende workouts te doen. Ja, het is verstandig om af te wisselen, maar dat is niet omdat je je spieren dan in de war brengt. Het werkt omdat je daarmee verschillende spiergroepen gebruikt. Hoe je dat doet zal je lichaam een zorg zijn.

12. Van cardio krijg je geen spieren

Natuurlijk krijg je van cardio niet spieren zoals bij krachttraining. Toch kan cardio wel helpen bij het opbouwen van spiermassa. Het helpt bijvoorbeeld onder andere bij de bloedcirculatie en herstel.

13. Van hardlopen verpest je je knieën

Ja, als je op je versleten Schoenenreus-gympies een marathon gaat rennen is het wachten op problemen. Goede schoenen en een passende warming-up (en cooling-down) zijn essentieel als je gaat hardlopen. Natuurlijk moet je altijd goed oppassen en luisteren naar je lichaam, maar een goed begin is het halve werk als het aankomt op hardlopen.

fashionbeans

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen.. toch?! Elke donderdag in je mailbox.

Reageer op artikel:
13 personal trainers delen het slechtste fitnessadvies dat ze ooit hoorden
Sluiten