Karlijn van Spankeren
Karlijn van Spankeren Films & Series 25 nov 2022
Leestijd: 3 minuten

Vriendschap, talent en zelfdestructie – PIECE OF MY HEART laat de balletwereld van de jaren ’70 zien en wij spraken de cast

Vanaf 1 december is de film PIECE OF MY HEART te zien in de Nederlandse bioscopen. Geen film over liefde en relaties, maar over vriendschap en de harde balletwereld. Wij spraken hoofdrolspelers Roos Englebert, Elaine Meijerink, Daniël Boissevain en Jan Kooijman over de bijzonder film.

Naar idee van Bracha van Doesburgh en Daan Schuurmans is het fictieve verhaal over Olga en Irma geïnspireerd op de iconische ballerina uit de jaren ’70, Olga de Haas. Zelfdestructie en plotselinge roem zijn daarom ook belangrijke onderwerpen in de film.

PIECE OF MY HEART: dit is het verhaal

Amsterdam, de jaren 70. Terwijl Olga en Irma, beiden getalenteerde danseressen, zich staande proberen te houden in de veeleisende en ambitieuze balletwereld, wordt Olga als de grote nieuwe ster van het Koninklijk Ballet gelanceerd. Al snel ontdekt Olga ook de schaduwzijde van haar talent en moet Irma toezien hoe haar beste vriendin bezwijkt onder de prestatiedruk, zichzelf verliezend in het losbandige nachtleven. PIECE OF MY HEART vertelt het verhaal over uitzonderlijk talent, maar bovenal dat van een ultieme vriendschap.

Roos Englebert en Elaine Meijerink: ‘het klopte gewoon gelijk’

Regisseur Dana Nechushtan koos bewust voor twee getalenteerde danseressen als hoofdrolspeelsters. Het lichaam en de techniek van een klassieke ballerina is niet na te bootsen – en Dana wilde niet met body doubles werken in de film. Na een zoektocht die eerste onmogelijk leek, bleken Roos en Elaine precies de vrouwen die ze zocht.

Wij gingen met ze in gesprek over de switch van samen dansen naar samen acteren. “In de eerste casting was ik met iemand anders. Maar toen Roos als tweede kwam, viel de hele energie op z’n plek. Het was meteen vertrouwd” vertelt Elaine. “Ja, het klopte gewoon gelijk. Dana vertelde ook dat het daarna duidelijk was” vult Roos aan. ”En wij hadden nog nooit geacteerd, dus dat moesten we eerst leren. Dat was heel leuk. We deden oefeningen van schreeuwen tot het losmaken van jezelf.”

Jan Kooijman en Daniël Boissevain: ‘in kleine details is er heel goed nagedacht over hoe de danswereld neergezet wordt’

Ook spraken we met Daniël Boissevain en Jan Kooijman over hun gevoel over de film, de correlatie met de echte danswereld en het eindresultaat. “We doen auditie en op gegeven moment wordt je gevraagd. Dan maak je je keuze op het verhaal en de mensen die het maken, dat is wat voor mij de keuze bepaalt. De arena is ‘het dansen’, maar de film gaat over zoveel meer dan dat en dat trekt mij aan” vertelt Daniël.

Jan was, naar eigen zeggen, al fanboy van regisseur Dana Nechushtan, maar toen de film ook nog eens over dans bleek te gaan (waar Jan zijn achtergrond ligt) was hij verkocht. “Toen ik het script las merkte ik gelijk al dat het heel waarheidsgetrouw, slim en met goede research is neergezet. Toen werd ik nóg blijer.”

“Ik heb zelf in een andere wereld gedanst. Maar ik ken de wereld zoals in de film ook heel goed: ik heb erover geleerd op school, ik heb de gezelschappen gezien en ik weet hoe ze werken. In kleine details is er heel goed nagedacht over hoe de danswereld neergezet wordt. Dat zit ‘m in hele kleine scenes. Al in het feit dat de meiden niet op een bankje zitten, maar op de grond hun spitzen uittrekken. Dat zijn echt van die ‘dans-dingen”’ vertelt Jan lachend.

Het feit dat Igone de Jongh nauw betrokken is geweest is daarbij ook te zien in het resultaat. Zij maakte de choreografieën, maar hield op set ook toezicht en zorgde ervoor dat de scènes realistisch werden neergezet.

PIECE OF MY HEART gaat 28 november in première en is vanaf 1 december te zien in de bioscopen. 

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.