Alex Ebbers
Alex Ebbers Love & Life 3 oktober 2018

Pijn tijdens seks – hoe normaal is het en hoe voorkom je het?

Seks is leuk en seks is fijn. Tenminste, dat is wat het zou moeten zijn (haha dat rijmt). Helaas gebeurt het ook vaak dat een vrijpartij iets minder prettig aanvoelt dan je zou willen. Is dit normaal en hoe zorg je ervoor dat je pijn tijdens seks zo veel mogelijk vermijdt?

Is pijn tijdens seks normaal?

Laten we vooropstellen dat seks altijd leuk moet zijn. Al-tijd. Het moment dat je je ook maar een beetje ongemakkelijk begint te voelen, is het moment dat het spelletje klaar is. Dat betekent dat het antwoord op bovenstaande vraag vrij simpel is: nee. Tijdens de seks hoor je geen pijn te hebben. Toch komt het veel voor dat vrouwen pijn ervaren tijdens penetratie.

Pijn tijdens seks

Hoewel seks dus geen zeer hoort te doen, hoef je ook niet direct in paniek te raken als dat wel een keertje gebeurt. Het betekent absoluut niet dat er iets mis is met je lichaam. Het heeft vaak juist met andere factoren te maken. Laten we even kijken waar de pijn onder andere aan kan liggen, en wat je eraan kunt doen.

De warming up

Oftewel, het voorspel. Dat hoeft echt niet pas te beginnen in de slaapkamer. Veel mensen zien voorspel als wat er gebeurt vlak voor penetratie, maar dit hoeft helemaal niet zo te zijn. Al lang voordat jullie überhaupt seks hebben, kun je je lichaam hier al op voorbereiden. Denk bijvoorbeeld aan met elkaar flirten, een romantisch diner of samen douchen. Dit zorgt er allemaal voor dat je zin krijgt om bij je partner te zijn.

Wanneer je dan eenmaal aankomt op het punt vóór penetratie, heb je je hier al een hele tijd op voorbereid. Je bent zo een stuk relaxter dan wanneer je er vanuit het niets voor zou gaan. Ook tijdens dit moment is het belangrijk om je tijd te nemen. Van overhaasten wordt het er nooit beter van. Door jezelf genoeg tijd te geven om opgewonden te raken, zul je merken dat het allemaal een stuk eenvoudiger gaat.

De verkeerde positie

Dit is een typisch gevalletje ‘als het niet goed voelt, doe het dan niet’. Dat een bepaald seksstandje voor iemand anders wel werkt, wil nog niet zeggen dat jij het ook leuk moet vinden. Als doggy style bijvoorbeeld niet prettig voor je voelt, doe het dan gewoon lekker niet, of probeer samen een manier te vinden waarop het wel goed voelt.

Je moet (meer) glijmiddel gebruiken

Een andere reden voor pijn tijdens seks, kan het simpele feit zijn dat je gewoon (meer) glijmiddel nodig hebt. De ene vrouw produceert nou eenmaal meer vocht dan de ander. Het is heel normaal om glijmiddel nodig te hebben tijdens de seks. Het beste gebruik je hiervoor glijmiddel op waterbasis, omdat glijmiddel op oliebasis ervoor kan zorgen dat een condoom scheurt. En dat is natuurlijk het laatste waar je op zit te wachten.

Er is iets anders aan de hand

Alleen jij kan voelen of de pijn te linken is aan een van bovenstaande situaties. Heb je het idee dat er iets anders aan de hand is? Dan is dat nog steeds geen reden voor paniek. Schroom niet een bezoekje te brengen aan de huisarts. Deze kan alle enge ziektes die het internet je heeft verteld waarschijnlijk heel snel uitsluiten, en je eventueel doorverwijzen naar een gynaecoloog.

Pijn tijdens seks is dus niet nodig. Ervaar je toch ongemak, praat er dan over met je partner en zoek samen een manier waarop het voor jullie allebei leuk is. Dat is namelijk het allerbelangrijkste.

Om deze 5 redenen ga jij van je lang zal ze leven geen zin maken in seks

Bustle

Reageer op artikel:
Pijn tijdens seks – hoe normaal is het en hoe voorkom je het?
Sluiten