Stop er maar weer mee: het Pioppi dieet is een slecht idee

Een tijd geleden stond het all over the internet. Het Pioppi dieet was ineens een ding en iedereen prees het aan. Afvallen terwijl je rode wijn drinkt en royaal met je roomboter kan blijven smeren, klinkt natuurlijk fantastisch, maar het Voedingscentrum heeft laten weten dat het eigenlijk helemaal niet zo’n goed idee is.

Het Pioppi dieet

Nadat het boek Het Pioppi dieet verscheen van Aseem Malhotra en Donald O’Neill had iedereen het erover. Als je het Pioppi dieet volgt, eet je weinig tot geen koolhydraten en mag je wel veel ‘vette’ producten blijven eten zoals roomboter, rode wijn en vis. Het Voedingscentrum waarschuwt nu voor dit dieet omdat je hierdoor heel belangrijke voedingsstoffen mist.

Het dieet is vernoemd naar het italiaanse dorp Pioppi, waar de inwoners allemaal een opvallend hoge leeftijd weten te bereiken. De Mediterraanse leefstijl van de bewoners zou daarvan het geheim zijn. Het boek beschrijft een 21-dagen plan en is al weken het best verkochte boek van Nederland.

Het Voedingscentrum is niet blij

Ondanks de vooral positieve reacties op het dieet, heeft het Voedingscentrum een verklaring op haar website gegeven. Daar staat dat ongeacht sommige vergelijkingen met de Schijf van Vijf (zoals vis, groente en fruit), het dieet ook in strijd is met de schijf omdat belangrijke koolhydraten als brood, pasta, rijst en aardappelen worden afgeraden.

Dit raden ze af

Naast het afraden van koolhydraten prijst het Pioppi dieet juist veel vlees, één glas rode wijn per dag en 10 eieren per week aan. Drie dingen waar het Voedingscentrum toch wel moeite mee heeft.

Van rode wijn is namelijk nooit bewezen dat dit goed is voor je hart (zoals het Pioppi dieet spelt) en het onbeperkt eten van vlees is nou ook niet bepaald goed voor je lichaam. Het gaat juist om de variatie van de producten die op de Schijf van Vijf staan. Balans is life.

7 dingen die je stofwisseling verpesten (en je dieet om zeep helpen)

Meld je hier aan voor onze nieuwsbrief

We mogen dan wel niet je crush zijn, maar we willen wel wekelijks in je inbox sliden.

* indicates required


NOS

Reageer op artikel:
Stop er maar weer mee: het Pioppi dieet is een slecht idee
Sluiten