Geen fan van yoga? Van planttherapie wordt je pas écht zen

Nu het vroeg donker is, buiten koud is en je sociale leven dankzij de maatregelen waarschijnlijk tot een dieptepunt is gezakt, ligt een milde winterdepressie op de loer. Gelukkig zijn er een paar trucjes (al eens gehoord van planttherapie?) die je kunt toepassen waardoor je blijer wordt, je minder somber of angstig voelt én rust in je hoofd krijgt.

Flink chagrijnig zijn we allemaal weleens en iedereen weet hoe voelt om stress te hebben. Maar waar je normaal gesproken afleiding zoekt of stoom afblaast bij vrienden in de kroeg of in de sportschool, gaat dat momenteel niet zo gemakkelijk. En dat yogamatje op je vloerkleed heb je inmiddels ook wel uitgespeeld. Dus hoe ga je dan een somber, gestresst of angstig gevoel te lijf als je in je uppie thuis zit en de regen langs de ruiten striemt? Wij hebben drie simpele trucs voor je.

1: Planttherapie helpt jou de winter door

Therapie? Nou, eigenlijk: DIY-therapie. Want in plaats van tegen vriendinnen, collega’s of een ‘real-life’ therapeut aan te praten, kun je ook een ander soort ‘mentaal self care momentje’ houden: met planten. Klinkt misschien een tikkie vreemd, maar dat is het niet. We weten immers allemaal dat planten en veel groen om ons heen goed is voor de geest. Zo is een kantoor met veel planten een stuk aantrekkelijker dan eentje met kale muren.

Maar wat pas écht goed voor je is, is actief bezig zijn met planten. Oftewel: interactie met je Sanseveria, varen of Calathea. Het blijkt namelijk dat in de aarde woeden, plantjes verpotten, water geven, bladeren afstoffen en voeding geven iets wonderlijks doet met je hoofd. Ten eerste ben je met planttherapie helemaal in het nu bezig, want plantenverzorging vereist wat aandacht (zeker als je geen groene vingers hebt). Ten tweede maak je even contact met de natuur. En laat dat nu heel gezond zijn!

Door even op te gaan in de natuur, al is het maar zoiets kleins als een kamerplant, vindt er namelijk een verstilling in jezelf plaats. Je gedachten komen even tot rust en het is makkelijker om te ontdekken hoe je je werkelijk over iets voelt. Wat zijn je behoeften, je verlangens? Wat zegt je intuïtie? Een paar keer per week in de aarde woelen gaat al een verschil maken. Voor je het weet heb je meer rust in je kop, voel je je vrolijker en heb je minder zorgen!

Planttherapie

2: Investeer in de juiste dingen voor in je huis

Staat je hele Pinterest vol met designstoeltjes en kunstwerken voor in huis? Lekker laten staan en hopen dat je de loterij wint. Maar als je van je huis een plek wil maken waarin je tot rust komt, kun je beter een paar kleine, maar slimme investeringen doen.

Ten eerste: koop een pot groene verf. Groen is er in allerlei tinten, van mint- tot nevel- tot diep donkergroen, dus laat je vooral even adviseren in een goede verfzaak over wat bij jou interieur past. Door een of meerdere wanden in huis in een groentint te schilderen, krijg je hetzelfde effect als in de natuur: het groen heeft een kalmerend effect op je geest. Ideaal in de slaapkamer, maar ook op je werkplek kan een groene muur juist voor een creatieve stimulans zorgen.

Ten tweede: zorg dat je altijd plantjes en verse bloemen in huis hebt staan. Dat hoeft niet veel te kosten, op de markt koop je al een bosje bloemen voor een paar euro. Ook leuke planten heb je in iedere prijscategorie. Je zult versteld staan wat het met je mindset doet: bloemen zorgen voor een instant vrolijk gevoel. Zo kun je aan bloemtherapie én aan planttherapie doen. En tot slot: koop een goede speaker. Zet voortaan áltijd als je thuis bent en tot rust wil komen een zen afspeellijstje aan. Muziek waardoor jij tot rust komt of waar je juist vrolijk van wordt. Werkt echt!

Planttherapie

3 De paden op, de lanen in

Weer of geen weer: ga naar buiten. Elke dag, al is het maar een rondje park in je joggingbroek met je kaplaarzen aan. Niets zo helend voor onze geest als de natuur. Hoe weinig natuur er ook te vinden is, het doet altijd z’n werk! Ga een rondje fietsen, hardlopen of uitwaaien langs het water. Je zult zien: daarna voel je je altijd beter. Ook planttherapie, maar dan in het wild, dus!

Jaloers op sporters die zeggen dat ze door stuk te gaan hun hoofd zo lekker leegmaken? Negen van de tien keer komt dat doordat ze buiten bezig zijn. De wind, de zon, de bomen en de natuur hebben nu eenmaal dat effect op ons brein: je gedachten kunnen letterlijk even uit je hoofd waaien en bij terugkomst in je warme huis zou het zomaar kunnen zijn dat je problemen met een heel frisse blik kunt bekijken. Die kop warme chocomel en dat avondje series kijken heb je dan dubbel en dwars verdiend.

 

In samenwerking met Mooiwatplantendoen.nl

Reageer op artikel:
Geen fan van yoga? Van planttherapie wordt je pas écht zen
Sluiten