Karlijn van Spankeren
Karlijn van Spankeren Love & Life 29 sep 2020

Voor eens en voor altijd – Moet je écht plassen na de seks om ontsteking te voorkomen?

Je hebt het waarschijnlijk tientallen keren gehoord van je zussen, moeder en vriendinnen: altijd plassen na de seks. Maar is dit echt zo noodzakelijk om blaasontsteking te voorkomen? Wij geven voor eens en voor altijd antwoord op deze brandende vraag.

Het klinkt best aannemelijk, met plassen ‘dump’ je als het ware de bacteriën die door de seksuele gemeenschap zijn ontstaan. Wanneer er veel bacteriën in de plasbuis zitten is de kans op infectie groter. Maar hoe foolproof is plassen na de seks?

Moet je echt plassen na de seks? En wat als je het niet doet?

Waar dit eeuwenoude advies vandaan komt is het risico op blaasontstekingen en urineweginfecties na de seks. Het is een feit dat je als vrouw meer kans hebt op een blaasontsteking als je seks hebt gehad. Tijdens het vrijen komen er bacteriën in de plasbuis terecht, die na een tijdje mogelijk ontstekingen veroorzaken. Denk hierbij aan een urineweginfectie of een blaasontsteking, die na lange tijd kan uitgroeien tot nierbekkenontsteking. Wil je niet.

Mythe of waarheid?

Om dit te voorkomen wordt er dus vaak gezegd dat je meteen na de seks moet gaan plassen. Op deze manier spoel je de achtergebleven bacteriën in de plasbuis weg. Maar is dit echt zo? Dr. Tanaka Dune vertelt aan Seventeen dat er geen wetenschappelijk bewijs is voor deze stelling. Er zijn vrouwen die gaan plassen en alsnog een ontsteking krijgen, maar ook vrouwen die nooit plassen en nergens last van hebben. Zekerheid heb je nooit.

Dokter Dune raadt vrouwen aan te doen wat goed voelt. Voor de een is dit plassen en voor de ander is dat lekker blijven liggen bij haar (bed)partner. Wat áltijd belangrijk is, dat is op de hygiene van je vagina letten. Regelmatig een doekje erlangs of de douchekop erop is geen overbodige luxe.

Merk je iets raars en vertrouw je het niet? Maak dan voor de zekerheid een afspraak bij de huisarts.

What about de kans op zwangerschap?

Er gaat nog een verhaal rond, namelijk dat er tijdens het plassen ook spermacellen mee zouden gaan. Hierdoor zou de kans op zwangerschap verminderen.

Of er inderdaad spermacellen uit de plasbuis spoelen door het plassen valt over te twisten, wat we wel zéker weten is dat dit geen goed alternatief is voor anticonceptie. Hate to break the news to you, maar via je plasbuis vindt natuurlijk geen bevruchting plaats. Plassen na de seks als anticonceptie is daarom een absolute no go.

Seventeen

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen.. toch?! Elke donderdag in je mailbox.

Reageer op artikel:
Voor eens en voor altijd – Moet je écht plassen na de seks om ontsteking te voorkomen?
Sluiten