Aartie Narain
Aartie Narain Love & Life 25 sep 2020
Leestijd: 2 minuten

Wait, whut? Zo vaak hoor jij eigenlijk te plassen op een dag

De laatste paar maanden heb je extra tijd gehad om na te denken over de kleine en grote levensvragen, zoals de vraag of je wel vaak genoeg een bezoekje brengt aan het toilet. Maak je geen zorgen, you’re not the only one. Hoe vaak “hoor” je überhaupt te plassen per dag? Wij zochten het voor je uit.

De een gaat ieder uur een plasje plegen, de ander redt het prima met amper twee keer per dag. Hoe vaak plassen is normaal? Wij vertellen het je.

Zo vaak moet je gemiddeld plassen op een dag

Als je ieder uur meerdere keren naar de toilet haast, kan dit een teken zijn van gezondheidsproblemen. Maar wist je dat te weinig plassen ook probleemsignalen kunnen zijn? Het goede nieuws is dan weer dat het mogelijk is om je blaas te trainen. En dat kan je doen door simpelweg een aantal gewoontes te verbeteren.

Hoe vaak je moet plassen hangt af van je leeftijd, hoeveel je drinkt, of je aan bepaalde medicatie zit en nog heel veel andere factoren. Gemiddeld past een gezond persoon zo’n drie of vier keer per dag.

Te weinig plassen

Plas je minder dan twee keer per dag? Dat is veel te weinig. Als je minder plast dan het gemiddelde, betekent het dat je lichaam uitgedroogd is. Het verschilt per persoon hoeveel water je moet drinken op een dag. Je kunt je hydratielevel heel simpel controleren door de kleur van je plas te bekijken.

Is je urine donkergeel? Dan drink je waarschijnlijk veel te weinig. Probeer vaker op een dag te drinken om uitdroging te voorkomen. Een (gevuld) flesje bij de hand kan al verschil maken.

Te veel plassen

Te weinig plassen is een slecht teken, maar te veel plassen is ook een probleemfactor. Je lichaam is gemaakt om homeostase te behouden, dus als je plas helder is betekent het eigenlijk dat je lichaam meer dan voldoende water heeft binnengekregen. Op dat moment dumpt je lichaam eigenlijk het water weer.

Drink je koffie? Dan is het ook een goed idee om op te letten hoeveel koffie je binnen krijgt. Koffie werkt als een blaasstimulans, hierdoor neemt de urgentie om te plassen toe. Hoewel koffie je een boost kan geven in de ochtend en veel antioxidanten bevat, is het belangrijk om het met mate te drinken.

Te vaak plassen door overhydratatie is niet meteen gevaarlijk, maar kan wel het dagelijks leven verstoren. Vaak moeten plassen en vooral op onhandige momenten is voor niemand leuk.

Zo train je je blaas

Wil je de controle hebben over je blaas? Dat kan heel simpel door je blaas te trainen. Probeer elke drie tot vier uur naar het toilet te gaan. Stel een timer in, zodat je je aan je eigen schema kunt houden. Het is ook belangrijk om bij te houden hoeveel je op een dag drinkt, hoevaak je naar het toilet gaat en je eetgewoontes te onderzoeken. Al deze factoren kunnen je plasgewoontes namelijk beïnvloeden.

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke donderdag in je mailbox.

Reageer op artikel:
Wait, whut? Zo vaak hoor jij eigenlijk te plassen op een dag
Sluiten