Podcast tip: deze vrouwen hebben een wereldbaan bij Defensie

Gek op podcasts? Dan wil je Wereldvrouwen niet missen: zes toffe afleveringen waarin jonge vrouwen vertellen over hun carrière bij Defensie. Een eyeopener als je nog niet wist dat er zoveel verschillende banen bij Defensie zijn: van luchtgevechtsleider tot verpleegkundige. Inspirerend!

Van de Luchtmacht tot de Marine en van de Landmacht tot de Marechaussee: bij Defensie bestaan veel verschillende soorten banen. Of je graag aan het modernste materieel sleutelt of juist al op jonge leeftijd een leidinggevende rol zoekt: de mogelijkheden zijn eindeloos.

Wereldbaan bij Defensie

In de zesdelige podcastserie Wereldvrouwen worden zes vrouwen op een bijzondere manier geïnterviewd. Een bekende schrijver heeft speciaal voor deze podcast een verhaal geschreven over de hoofdpersoon van de aflevering en leest dit tijdens de aflevering voor. Lekker om naar te luisteren en je fantasie op de vrije loop te laten terwijl het verhaal zich verder ontvouwt. Na afloop krijgen de dames de kans hierop te reageren en meer vertellen over hun veelzijdige baan.

In aflevering 1 is het de beurt aan schrijver Ronald Giphart. Hij leest het verhaal voor dat hij heeft geschreven over het werk van luchtgevechtsleider Marieke. Zij was 29 toen ze haar baan in de bouw verruilde voor een carrière bij de Luchtmacht. In het verhaal vertelt Giphart over een situatie die Marieke in real life heeft meegemaakt: het moment waarop de luchtverkeersleiding geen contact kon maken met een vliegtuig.

Tijdens de podcast hoor je hoe Marieke dit uiteindelijk samen met haar team heeft opgelost. Het is direct duidelijk: het Nederlandse luchtruim bewaken, is niet niks.

Voor ieder wat wils

Wat de afleveringen van Wereldvrouwen vooral laten zien, is dat werken bij Defensie geen dag hetzelfde is. Maar ook: dat geen functie hetzelfde is. Wat de vrouwen met elkaar gemeen hebben, is dat ze bij Defensie allemaal onderdeel uitmaken van een team waarin ze hun eigen specifieke talent en interesse kwijt kunnen. Voor ieder wat wils dus.

Zo staat in aflevering 2 het verhaal van Alieke centraal, opgetekend door Maartje Wortel. Alieke is commandant doorbraaktank bij de Landmacht. Ze vertelt onder meer over haar recente uitzending naar Litouwen, waar Defensie de NAVO ondersteunt.

Er gaat een wereld voor je open als Alieke vertelt over haar werk: met een doorbraaktank verwijdert ze samen met haar team obstakels, zoals mijnen, voor de troepen of ze legt ze juist neer ter verdediging. Ze werpt hindernissen op of doorbreekt ze – en dat allemaal vanuit haar ‘tank’, die het midden houdt tussen een tank, een bulldozer en een graafmachine.

Alieke is commandant doorbraaktank bij de Landmacht. Foto: Marie Wanders

Grote verantwoordelijkheid

Zo is het in aflevering 3 de beurt aan Margje Woodrow, schrijver van jeugdtrillers. Zij leest het verhaal voor dat ze schreef over het werk van Kelly, die wachtsofficier is op een Marineschip. In het verhaal beschrijft Margje hoe Kelly in het holst van de nacht de wacht houdt op het schip, totdat ze ineens iets aan de horizon ziet… maar zijn het vissers, smokkelaars of is het een serieuze dreiging?

Het verhaal is sowieso al heerlijk spannend om naar te luisteren, maar interessant is het vooral als Kelly daarna meer vertelt over haar baan en de grote verantwoordelijkheid die ze als 24-jarige al heeft. Als wachtsofficier is het immers haar taak om te zorgen dat het schip veilig van A naar B vaart. Ze vertelt over haar uitzending naar de Straat van Hormuz en over het dilemma waar ze voor stond toen er dreiging van Iraanse vissersbootjes was. haar dilemma toen er dreiging ontstond van Iraanse bootjes. Want wanneer besluit je in zo’n geval om in actie te komen?

Kelly geeft in deze aflevering een mooi inkijkje in haar leven: ze is vaak lang van huis en deelt een hut (en dus lief en leed) met een vrouwelijke collega. Maar ze reisde al van New York naar Canada en van de Oostzee en Scandinavië naar het Suezkanaal. Hoe mooi is het als je dat kunt combineren met bijdragen aan wereldvrede en mensen helpen die in nood zijn?

Nieuwsgierig geworden naar alle afleveringen van de podcasts Wereldvrouwen? Beluister ze hier!

In samenwerking met het Ministerie van Defensie

Reageer op artikel:
Podcast tip: deze vrouwen hebben een wereldbaan bij Defensie
Sluiten