Deze wereldvrouwen rocken hun baan bij Defensie

Dacht jij dat je voor werken bij Defensie een vechtersbaas moet zijn? Think again! De zesdelige podcast Wereldvrouwen laat vrouwen aan het woord met compleet uiteenlopende banen. Van werken op een schip tot het besturen van een pantservoertuig. Een aanrader!

Het aanbod van banen is waarschijnlijk nergens zo divers als bij Defensie: dat is de boodschap die blijft hangen na het luisteren van de podcastserie Wereldvrouwen. In deze serie komen vrouwen aan het woord die vertellen over hun carrière bij Defensie. Dat gebeurt op bijzondere wijze: in elke aflevering heeft een bekende Nederlandse schrijver een verhaal geschreven over de hoofdpersoon van de aflevering.

Een pantservoertuig besturen op je 21e

In aflevering 4 is het schrijver Mano Bouzamour die een verhaal heeft geschreven over het werk van Eline. Zij is pas 21 en klein van stuk, maar dat weerhoudt haar er niet van een CV90 (Combat Vehicle) te besturen, hét infanteriegevechtsvoertuig van de Landmacht.

In de podcast vertelt Eline hoe ze haar werk uitvoert: zij zit voorin het pantservoertuig en heeft vanuit daar geen direct zicht naar buiten. Maar ze zoekt haar weg door onbekend en ruw terrein met behulp van vier camera’s rondom het voertuig, een periscoop met nachtzicht – en soms enkel op aanwijzingen van haar commandant.

Denk nu niet dat Eline al van kinds af aan wist dat dit haar roeping was: voordat ze bij Defensie kwam, deed ze een mbo-opleiding Gehandicaptenzorg. Ze traint momenteel voor een uitzending naar Litouwen, waar Defensie de NAVO ondersteunt. Maar aan het einde van de dag laat ze de kazerne achter zich en gaat ze gewoon naar huis.

Ronald Giphart in Wereldvrouwen

Schrijver Ronald Giphart leest aflevering 5 van de podcastserie voor over de universitaire studie van Lies. Haar belevenissen als cadet op de Koninklijke Militaire Academie (KMA) dienden voor Giphart ter inspiratie voor zijn verhaal ‘Het meisje met de toilettas’. Het verhaal zelf is al heerlijk om naar te luisteren, maar extra interessant wordt het als Lies daarna vertelt over haar opleiding en dieper op de gebeurtenissen uit het verhaal ingaat.

Defensie podcast
Lies vertelt over haar eerste jaar bij de KMA. Foto: Marie Wanders

Als cadet op de KMA volgt Lies een universitaire studie bij Defensie. Ze wordt opgeleid tot officier voor de Koninklijke Marechaussee en vertelt over haar eerste jaar, waarin ze intern slaapt met zeven meiden op een slaapzaal. Met name leuk als je benieuwd bent hoe je leven eruit kunt zien als een 9 tot 5-baan niets voor je is, maar je wél een serieuze carrière wil.

Voor ieder wat wils

Wat de podcastserie Wereldvrouwen vooral duidelijk maakt, is dat bij Defensie geen dag hetzelfde is. Maar vooral: het aanbod van banen is enorm divers. Of je nu als verpleegkundige levens redt of belangrijk werk doet bij de Marechaussee: er is voor ieder wat wils. Beluister alle afleveringen hier.

In samenwerking met het Ministerie van Defensie

Reageer op artikel:
Deze wereldvrouwen rocken hun baan bij Defensie
Sluiten