Fenna Brinkmann
Fenna Brinkmann Creative 9 jun 2020

Educate yourself – Deze 8 podcasts over racisme zijn het luisteren waard

De afgelopen week stond in het teken van anti-racisme protesten. Na de dood van George Floyd en zoveel anderen zwarte mensen die omkwamen door politiegeweld zijn we het zat. Racisme is een probleem, niet alleen in Amerika, maar ook hier in Nederland. We deelden zwarte vierkanten op Instagram en kwamen massaal naar de Dam, maar om racisme uit te roeien is er meer nodig. Onderwijs jezelf door het lezen van boeken, luisteren naar podcasts en kijken naar films.

Een zwart vierkant posten op Instagram is namelijk niet genoeg, dus onderwijs jezelf. Niet alleen nu, maar altijd. Wij delen de beste podcasts over racisme.

1. All My Relations

Voor de handel van zwarte Amerikaanse slaven was er de genocide op inheemse Amerikanen. Het geeft een kijkje in de geschiedenis van raciale onrechtvaardigheid in Amerika. Inheemse volkeren werden al uitgeroeid en land werd ingenomen. All My Relations onderzoekt alle relaties tot land, culturen en tot elkaar. Het geeft een interessante kijk in het ontstaan van racisme en ongelijkheid.

2. Lynching in America

Politiegeweld en white supremacy kan worden gezien als de erfenis van lynchen en de slavernij. Racisme is namelijk iets wat nooit is verdwenen, maar geëvolueerd is over tijd. Bryan Stevenson en het EJI-team leggen historische context uit en laten daarmee pijnlijk zien hoe groot het probleem is.

3. Justice in America

In Amerika worden zwarte mensen massaal gecriminaliseerd en opgesloten. Dat is een groot onderdeel van institutioneel racisme. In Justice in America leggen experts uit hoe het eigenlijk zou moeten gaan en hoe krom het Amerikaanse systeem is.

4. Fufu & Dadels

Bovenstaande podcasts gingen vooral over Amerika, maar er zijn ook Nederlandse podcasts over racisme te vinden. In Fufu & Dadels praten drie millennialvrouwen van kleur over het leven buiten de randstad. Er worden kritische vragen gesteld, er is Brabantse gezelligheid en het gaat over intercultureel zusterschap.

5. DIPSAUS

DIPSAUS is een podcast door vrouwen van kleur: Anousha Nzume, Ebissé Rouw en Mariam El Maslouhi. Ze praten over maatschappelijke thema’s die door de media onderbelicht blijven. Kritisch maar met een flinke dosis humor. Absoluut de moeite waard om te luisteren.

6. About Race

De Britse schrijfster Reni Eddo-Lodge, bekend van Why I’m No Longer Talking to White People About Race, heeft ook een podcast. About Race geeft belangrijke stemmen uit de anti-racisme beweging een podium. Samen met Reni reflecteren ze op de geschiedenis die leidt tot het probleem van vandaag.

7. 1619

1619 is een podcast van The New York Times. In de podcast wordt – aan de hand van verhalen – uitgelegd hoe slavernij Amerika heeft veranderd. Bekroonde onderzoeksjournalist Nikole Hannah-Jones presenteert de podcast en geeft je een kijkje in de wereld van Amerikaanse slavernij en de erfenis daarvan.

8. Code Switch

In Code Switch praten verschillende journalisten van kleur over racisme. De podcast van de NPR laat zien hoe racisme de samenleving beïnvloedt. Er wordt iedere aflevering een andere kant belicht: van politiek tot sport en geschiedenis. Het gaat om het identificeren van problemen, om ze daarna op te kunnen lossen.

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen.. toch?! Elke donderdag in je mailbox.

Reageer op artikel:
Educate yourself – Deze 8 podcasts over racisme zijn het luisteren waard
Sluiten