Aartie Narain
Aartie Narain Love & Life 3 okt 2020
Leestijd: 2 minuten

Hét verlossende antwoord: zo vaak hoor jij te poepen op een dag

We hebben je laatst al bijgepraat over hoe vaak je moet plassen op een dag. Maar nú spookt een andere belangrijke vraag door je hoofd: hoe vaak ”hoor” je nou eigenlijk te poepen op een dag? No worries, wij hebben het voor je uitgezocht.

Een dag niet gepoept, is een dag niet geleefd. Is dat eigenlijk wel zo?

Zo vaak moet je gemiddeld poepen op een dag

Er zijn mensen die een paar keer op een dag poepen en er zijn mensen die slechts een paar keer per week voor number two gaan. Hoe vaak dit gebeurt is per individu anders, maar gemiddeld poept een persoon één keer op een dag. Breng jij vaker een bezoekje aan het toilet? Dat is ook oké.

Één keer per dag is namelijk niet de norm. Of het nou drie keer op een dag is of drie keer per week, het gaat erom hoe je ontlasting eruitziet. Zolang je ontlasting niet te los of te hard is hoef jij je geen zorgen te maken.

Je ontlasting

Je ontlasting bestaat 75% uit water. Het overig percentage bestaat uit een mix van dode bacteriën (van het voedsel verteren), levende bacteriën, eiwitten en afvalstoffen uit je lever en darmen. Poepen is daarom erg belangrijk, het zorgt ervoor dat opgehoopte afvalstoffen je lichaam verlaten. Sterker nog, volgens onderzoek verlies je zo’n 750 gram per drol. Niet gek dus, als het voelt alsof er wat ehh.. dwars zit.

Onregelmatige stoelgang

Als je ineens van om de dag poepen naar twee keer op een dag gaat, dan heb je last van een onregelmatige stoelgang. De meest voorkomende oorzaak is verandering in je dieet en levensstijl. Dus als jij op vakantie bent en merkt dat je meer moet poepen dan normaal, dan komt het waarschijnlijk omdat je minder streng met een dieet omgaat of minder beweegt.

Je menstruatie kan er ook voor zorgen dat je routine onregelmatig wordt. Je lichaam produceert prostaglandinen, dat zijn hormonen die in je lichaam worden afgegeven. De verdwaalde hormonen kunnen de darmen bereiken en daardoor stimuleren ze de darm, waardoor jij onregelmatig moet poepen. Dit is heel normaal, dus je hoeft je nergens zorgen over te maken.

Denk jij dat er iets niet helemaal goed is met jouw darmen? Neem dan altijd contact op met je huisarts.

Dit artikel makkelijker terugvinden? Bewaar het op Pinterest.

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.

Reageer op artikel:
Hét verlossende antwoord: zo vaak hoor jij te poepen op een dag
Sluiten