Redactie
Redactie Food 24 jan 2021
Leestijd: 2 minuten

6x de lekkerste sauzen voor op je poké bowl

Sinds een aantal jaar zijn we hooked aan de poké bowl, het Hawaiiaanse gerecht is niet meer weg te denken. Maar wat het vooral erg lekker maakt is een goede saus.  En dat hoeft helemaal niet moeilijk te zijn. Een kneepje limoensap bijvoorbeeld of enkel een scheutje sojasaus en wat Sriracha kan al voldoende zijn.

Van ponzu tot aan spicy mayo: met sauzen voor op je poké bowl kun je heel veel kanten op. Wij zetten de zes lekkerste ideeën voor je op een rijtje.

De lekkerste sauzen voor je poké bowl

Een goede stelregel is om in ieder geval niet te veel saus toe te voegen aan je poké bowl, want dat kan de vis overschaduwen. Ga dus voor subtiel: net genoeg voor een dun laagje om de vis heen. Je kunt altijd nog meer toevoegen naar smaak.

1. Spicy mayo

Meng vier eetlepels mayonaise met een twee theelepels sojasaus en drie theelepels Sriracha (voor twee tot vier poké bowls). In plaats van Sriracha kun je natuurlijk ook een andere favoriete hot sauce toevoegen. Werkelijk overal lekker bij.

2. Sesam-limoen mayo

Meng vier eetlepels mayo met acht eetlepels sojasaus, een theelepel Sriracha, een theelepel sesamolie en het sap van een limoen. Heerlijk bij deze klassieke poké bowl met zalm, avocodo en sojaboontjes.

3. Wasabi-mayo

Ook áltijd goed natuurlijk: wasabi-mayo! Meng daarvoor vier eetlepels mayonaise met een theelepel wasabi, 1 à 2 eetlepels sojasaus en 1 à 2 eetlepels rijstazijn.

4. Ponzu

Nog niet bekend met ponzu? We zouden er bijna jaloers op worden dat je de allereerste kennismaking met deze goddelijke saus nog mag meemaken. Het is een hemelse mix van mirin (Japanse rijstwijn), rijstazijn, bonito flakes, zeewier en yuzu. Hallo umami!

Ponzu is in Nederland moeilijk te krijgen, maar je kunt het als je geluk hebt nog weleens in een flesje vinden in de Aziatische supermarkt. Zelf maken kan natuurlijk ook, maar succes met het vinden van een yuzu. Die zou je dan eventueel kunnen vervangen door citroen (hoewel er weinig in de buurt komt van yuzu).

5. Frisse marinade

Marineer blokjes vis in een marinade van 1 à 2 eetlepels sojasaus, 1 eetlepel (sushi)azijn, 1 eetlepel vissaus, 1/4 theelepel Sriracha, Tabasco of een andere hot sauce, 1/2 theelepel sesamolie en het sap van een 1/2 limoen. Gooi de marinade daarna niet weg, maar sprenkel ‘m over de poké bowl.

6. Miso-tahin-sausje

Ga je met je poké bowl op de vegan toer en voeg je bijvoorbeeld tofu toe in plaats van rauwe vis, dan kan een sausje op basis van tahin daar heel lekker bij zijn.

Meng vier eetlepels tahin met een geraspte teen knoflook, 1 theelepel miso, een eetlepel maple syrup, een eetlepel rijstazijn en een eetlepel sojasaus. Voeg naar smaak Sriracha en/of geraspte gember toe. Is de saus te dik, meng er dan een klein beetje water doorheen.

De lekkerste poké bowl recepten:

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.