Tessa Ponjee
Tessa Ponjee Entertainment 23 mei 2019
Leestijd: 2 minuten

Val jij ook in een zwart gat als je favoriete serie stopt? De post-serie-depressie bestaat echt

We weten niet hoe het met jullie zit, maar wij kunnen drie seizoenen van een serie in een weekje bingewatchen. Maar wanneer we de laatste aflevering hebben gekeken, vallen we ineens in een zwart gat. Wat moeten we nu met ons leven? Klinkt herkenbaar? De post-serie-depressie bestaat echt en dit is wat het is.

Het welbekende zwarte gat waar je invalt na het kijken van de laatste aflevering is pijnlijk. In de Verenigde Staten is er zelfs therapie voor te krijgen.

De post-serie-depressie

We weten natuurlijk dat het niet het einde van de wereld is wanneer je door een serie heen bent. Toch kan je, zeker wanneer het meerdere seizoenen heeft, jezelf aardig verliezen in de wereld van de personages. En als dit dan na zoveel maanden of jaren stopt, weten we even niet wat we moet onszelf aanmoeten.

Het klinkt misschien heel gek om series in één keer af te kijken, maar we doen het over het algemeen best veel. Uit een onderzoek van Netflix uit 2013 blijkt dat 73% van de deelnemers bingewatchen sociaal acceptabel gedrag vindt.

Toch zitten er ook negatieve kanten aan het bingen van je favoriete show. Uit onderzoek van Texas A&M blijkt dat bingewatchen gelinkt is aan eenzaamheid en depressie. Daarnaast zouden mensen die series in één keer kijken niet de zelfbeheersing hebben om te stoppen, waardoor het bingewatchen wellicht ook een verlaving is.

Rouwen

De post-serie-depressie bestaat namelijk echt en is knap vervelend. Dirk De Wachter, professor psychiatrie legt uit: “Denk aan de publieksreacties op de seizoensfinale van ‘Thuis’ of ‘Familie’, maar ook bijvoorbeeld het ‘Harry Potter’-universum. […] Een serie kan een belangrijke bron van positieve gevoelens zijn in iemands leven. Als zo’n serie dan finaal afgelopen is, dan kan dat iemand absoluut diep raken. Soms kan het zelfs zo zijn dat je als kijker een soort rouwproces doorloopt.”

Dus, de volgende keer dat je vrienden verdrietig zijn omdat Game of Thrones voorbij is, lach ze dan niet uit. Het zou namelijk zomaar kunnen zijn dat ze daadwerkelijk in een rouwproces zitten vanwege de show.

Daily Mail

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke donderdag in je mailbox.

Reageer op artikel:
Val jij ook in een zwart gat als je favoriete serie stopt? De post-serie-depressie bestaat echt
Sluiten