Tessa Ponjee
Tessa Ponjee Creative 15 mrt 2019

Pottenkijken: een blik in het volledig zwarte huis van topstylistes in Amsterdam

Ken je dat? Dat je door de straten in je stad loopt ‘s avonds en stiekem overal naar binnen wil gluren? Same here. In ‘Pottenkijken’ neemt NSMBL’s Tessa je mee in de meest unieke huizen in Nederland. Deze week: het volledig antraciete interieur in een oud schoolgebouw van topstylistes Stefan Hitlager en Diana Tijms.

Pottenkijken

Anno 2018 vinden we interieur belangrijker dan ooit. Het is een nieuwe manier om je unieke persoonlijkheid uit te stralen en je eigen stijl aan de buitenwereld te laten zien. Ons huis is het plekje waar we ons kunnen afsluiten van de hectische buitenwereld. Een veilige haven vol gezelligheid en warmte.

Maar om van je interieur een verlengde van je persoonlijkheid te maken, heb je een duidelijke visie nodig. Woningen die zo uit de IKEA-folder gevlogen zijn, kunnen ook heel mooi zijn, maar over het algemeen zijn ze minder uniek.

Op bezoek bij topstylistes Stefan en Diana

Daarom ga ik elke week langs bij unieke mensen en hun huizen. Deze week ben ik op bezoek bij twee creatieve multitalenten Stefan Hitlager en Diana Tijms. Stefan is de voormalig hoofdstylist van G-Star en is sinds kort ook bezig met het ontwerpen van huizen en Diana is topstyliste bij The Sting en Costes.

Hun hoge functies in de mode-industrie hebben ze natuurlijk onder andere te danken aan hun duidelijke eigen visie en dat is ook terug te zien in hun prachtige huis.

pottenkijken interieur antraciet
pottenkijken interieur antraciet

Een oud schoolgebouw

De twee mode professionals wonen samen met hun zoontje in een oud schoolgebouw in Amsterdam Noord. Ze hebben het huis gekocht via een vriend. Het creatieve koppel heeft het voor elkaar gekregen om een onderdeel van het pand te kopen om hier hun eigen draai aan te kunnen geven. En dat is gelukt.

Hier hebben ze een enorme verbouwing uitgevoerd, maar veel van de originele aspecten van het gebouw zijn nog terug te zien. Het huis ademt craftmanship en creativiteit, net zoals zij.

pottenkijken interieur antraciet

Volledig antraciet

Naast dat het gebouw zelf natuurlijk al uniek is, want wie woont er nou in een school, is het interieur nóg indrukwekkender. Zo is namelijk het gehele huis antraciet. Van de muren, naar de keuken tot de badkuip, alles is donker.

Nu zou je misschien verwachten dat dit resulteert in een heel kil en ongezellig huis, maar het tegenovergestelde is waar. Het interieur van Stefan en Diana is gevuld met prachtig groene planten, houten details, etnische beeldjes en boeken. Stefan legt uit dat Diana meer van de etnische stijl en Afrikaanse objecten houdt. Hij daarentegen is meer van de strakke, minimalistische vormen. Deze combinatie vormt samen een heel duidelijk geheel.

pottenkijken interieur antraciet

Waarom de kleur antraciet? Is het een gevoel, of hebben jullie bewust voor de kleur gekozen?
“We wisten eigenlijk al wel dat we alles in één kleur wilden. We hadden al een beetje rondgekeken en we wilden in eerste instantie voor een lichtere kleur gaan. Toen we een keuken uit gingen zoeken konden we deze helaas niet echt in een lichte kleur vinden.

Toen kwamen we deze keuken tegen en dat is eigenlijk de basis geworden voor het gehele huis. De rest hebben we allemaal aangepast aan dit onderdeel van het huis. In principe had het dus ook een hele andere kleur kunnen zijn. “

Toen de keuze is gemaakt om de basis van het huis antraciet te maken, sloeg dat al snel over naar alle andere items. Glaswerk, bestek en andere accessoires zijn ook allemaal antraciet. Dat is volgens Stefan ook wel een beetje een sport geworden. Wanneer ze iets zoeken, worden hun ogen automatisch naar de donkere kleur getrokken.

pottenkijken interieur antraciet

Wat is je favoriete object/ruimte in het huis? Waar ben je het meest trots op?
“De badkamer denk ik. Die is wel echt goed gelukt. Dat was ook wel een van de weinige dingen die eigenlijk iets te duur was. ‘Ga ik echt zoveel betalen voor een douchekop?’ dacht ik. Maar het maakt de ruimte wel echt af.

Laatst zag ik ook een woonprogramma waarin iets in de richting ‘Je badkamer is een wellness’ gezegd werd. Dat klinkt heel fout, maar dat is ook wel een beetje ons uitgangspunt geweest. We willen geen standaard ruimtes hebben in de zin van een badkamer, slaapkamer, woonkamer en dergelijken. Alles is bij ons open en er zijn in dat opzicht niet echt grenzen.

Toen bedacht ik me ook dat een badkamer zeker niet standaard hoeft te zijn. Je hoeft geen simpele douche, wastafel en bad te hebben. Het moet een ruimte zijn die ook echt mooi is en waar je echt wil zijn. Dus dat is uiteindelijk ook wel een soort wellness geworden. Maar blijkbaar zijn we daarin niet de enigen, gezien het nu echt een trend is geworden. “

pottenkijken interieur antraciet

Hoe zie je dat met de rest van het huis?
“We willen dat het huis een warme plek is waar je samenkomt om echt bij elkaar te zijn. Daarom hebben we er ook voor gekozen om geen tv in de woonkamer te zetten. We hebben boven wel een hoekje met een tv en in onze slaapkamer staat ook een tv, maar het is niet zoals je in de meeste huizen ziet. Het huis zit vol met kleine intieme hoekjes.

De plek waar onze eettafel staat, voelt ‘s avonds net als een donker, chic restaurant. Dan voegt de antraciete kleur ook echt wat toe aan de beleving. Het is geen standaard eetkamer met felle lampen. Het is een intieme plek en dat is met de rest van het huis ook zo. Daarom hebben we er ook voor gekozen om helemaal geen deuren te hebben tussen de ruimtes. “

pottenkijken interieur antraciet
Jullie hebben hier best veel tweedehands spullen, toch? Recyclen jullie veel?
“Alles, ja. In het begin deden we dat gewoon omdat we het leuk vonden om tweedehands spulletjes te vergaren. Nu is dat wel anders. We denken er tegenwoordig veel over na. Waarom zouden we iets nieuws kopen als het ook tweedehands kan? Het is wel heel erg tof dat een huis dat teweeg kan brengen.”

Ook al het glaswerk hebben we bij de kringloop verzameld, dat komt uit de jaren ’50. Voor zo’n tien cent heb je al zo’n glaasje, terwijl het er super fancy uit ziet. Daar zijn we ook wel trots op. Je hoeft geen klauwen met geld uit te geven aan je interieur om iets tofs bij elkaar te zoeken. Veel van de dingen die je hier ziet kan je ook gewoon kopen bij IKEA en dergelijken, maar tweedehands is het zowel goedkoper als karakteristieker en beter voor het milieu. “

pottenkijken interieur antraciet

Dit huis laat in ieder geval zien dat een donkere kleur kiezen als basis, helemaal niet duister hoeft te zijn. De donkere basis in combinatie met het levendige groen en houten, etnische accessoires en de knusse hoekjes maken dit huis ontzettend gezellig. Wij zijn fan.

Dit vind je ook leuk om te lezen.

Instagram wooninspiratie: deze 14 Instagrammers delen hun prachtige interieur

Reageer op artikel:
Pottenkijken: een blik in het volledig zwarte huis van topstylistes in Amsterdam
Sluiten