Rachelle Abbas
Rachelle Abbas Love & Life 14 aug 2020

Nuttig dutten – Zó doe je een powernap waar je ook nog iets aan hebt

Een powernap klinkt natuurlijk heel leuk, maar negen van de tien keer word je nóg vermoeider wakker. En dat terwijl uit verschillende onderzoeken is gebleken dat een dutje doen heel goed is voor je productiviteit en creativiteit. Hoe doe je dat dan, zo’n effectief dutje?

That’s where we come in.

Effectief een powernap doen

Nuttig dutten is een kunst. Een powernap kan ervoor zorgen dat je je erna weer beter kunt concentreren en over het algemeen minder moe bent, maar te lang dutten kan er weer voor zorgen dat onderliggende slaapproblemen worden verergerd of dat je ‘s avonds maar moeilijk slaapt.

Zó doe je een dutje waar je ook echt iets aan hebt.

1. Houd het kort

Voordat je een powernap gaat doen, zet dan even een wekker voor over vijftien tot dertig minuten. Hoe langer je slaapt, hoe groter de kans dat je verwarder wakker wordt. En dat wil je natuurlijk niet, je wil juist met een opgeladen gevoel verder gaan met de dag. Probeer je dutjes dus aan de korte kant te houden.

2. Plan het eerder op de dag

Als je later op de dag dutjes doet, kan het zijn dat dat invloed heeft op je nacht. Daarom kun je beter je powernap eerder op de dag “plannen”, vóór 15:00 wordt aangeraden.

3. Cafeïne voor je dutje kan helpen

Om te zorgen dat je niet al te moe wakker wordt na je powernap, kan het helpen om voor je dutje wat cafeïne te nemen. Dat klinkt misschien gek, maar het duurt zo’n dertig minuutjes voor de cafeïne inkickt. Juist, dat is tegen de tijd dat je wekkertje weer zal gaan.

4. Slaap liggend

Hoewel je een powernap natuurlijk kunt doen waar je maar wilt, is het het verstandigst om ze liggend te doen. Als je gaat liggen, krijgt je hersenen een seintje dat je in een diepere slaap kunt gaan.

5. Maak het donker en geluidloos

Het is je vast wel bekend, maar licht en geluid kan je slaap verstoren. Als je een powernap gaat doen, duurt het dutje ook nog eens maar dertig minuten maximaal. Dan wil je natuurlijk maar al te graag het beste eruit halen. Een slaapmasker om het licht te blokken en oordopjes om geluid te dempen is geen overbodige luxe.

Psst, ook handig: zo voorkom je een middagdip tijdens je werk.

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen.. toch?! Elke donderdag in je mailbox.

Reageer op artikel:
Nuttig dutten – Zó doe je een powernap waar je ook nog iets aan hebt
Sluiten