Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Love & Life 31 jul 2020
Leestijd: 2 minuten

Grijp nu je kans: hoe een powernap jou productiever maakt (+ tips voor het perfecte dutje)

Elk nadeel heeft zo z’n voordeel. Want hoewel je misschien in eerste instantie niet stond te juichen om deze hele thuiswerk-situatie, is het wél een mooie gelegenheid om wat vaker een powernap in te lassen. Dat is niet alleen uitermate comfortabel, het maakt je ook nog eens productiever als je daarna weer aan het werk gaat.

Koffie is niet de enige manier om je energieniveau te boosten. Sterker nog: cafeïne is lang niet de beste remedie tegen een middagdip. Wat dan een betere oplossing zou zijn? Een verkwikkend middagdutje, bijvoorbeeld.

Waarom een powernap goed voor je is

Dutten is nu eenmaal goed voor de mens. Het maakt ons scherper, alerter en meer gefocust. In 2007 liet een Harvard-studie zien dat mensen die regelmatig siësta houden (en met regelmaat wordt bedoeld: tenminste drie keer per week, een half uur) minder kans hebben op hartproblemen.

Ook werd aangetoond dat geplande dutjes de alertheid van verplegers en doktoren op de EHBO ten goede komt. Daarnaast schrijft ook Interesting Engineering dat powernaps de algemene productiviteit, creativiteit en intelligentie verhogen. Reden genoeg dus om vaker een dutje te doen. En nu we toch thuis zitten, kan dat gewoon zonder gestoord te worden.

Zo doe je het perfecte dutje

Dat betekent natuurlijk niet dat je meteen drie uur onder de wol hoeft te kruipen nadat je hebt geluncht. Er zijn namelijk wel degelijk richtlijnen voor dé perfecte powernap. Met deze tips haal je het beste uit je slaapje:

  • Ga helemaal platliggen, en dus niet half rechtop op de bank of zittend in de trein
  • Slaap maximaal een halfuur. Zelfs met slechts met een paar minuten rust kun je jouw concentratie en aandacht al behoorlijk boosten.
  • Slaap bij voorkeur ‘s middags. Middagdutjes geven je meer energie en boosten je geheugen, terwijl dutjes in de ochtend eerder kalmerend zijn.
  • Zorg dat je in een andere ruimte slaapt dan waar je werkt, zodat je het gevoel hebt dat werk en ontspanning gescheiden zijn.

Et voilà, zo weet je weer dat je de volgende keer zonder schuldgevoel even kan wegdommelen… Om er daarna weer met de volle focus tegenaan te gaan.

Meer over slapen? Het is écht zo – van meer slapen word je mooier

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen.. toch?! Elke donderdag in je mailbox.

Reageer op artikel:
Grijp nu je kans: hoe een powernap jou productiever maakt (+ tips voor het perfecte dutje)
Sluiten