Jana Witteman
Jana Witteman Mentale Gezondheid 21 feb 2023
Leestijd: 3 minuten

Ouch! Dit prijskaartje hangt er aan mentale zorg in Nederland

Hoewel er – gelukkig! – steeds meer wordt gesproken over mentale gezondheid, is er nog veel onduidelijk over het kostenplaatje dat aan mentale zorg hangt. Want wat wordt er nu vergoedt door de zorgverzekering? En alternatieve geneeswijzen, wat zijn dat nou precies? En wat betaal je voor een bezoek aan de psycholoog?

Hoog tijd om die vragen voor te beantwoorden! Dan kun jij je bezig houden met de allerbelangrijkste zaak. Je mentale gezondheid.

Je huisarts is er altijd (en is gratis!)

Misschien wel het allerbelangrijkste om te benadrukken: een bezoek aan je huisarts is in Nederland altijd kosteloos. Zit je niet lekker in je vel? Wil je ergens over praten en weet je niet zeker wie jou het beste kan helpen? Een belletje naar de huisarts is altijd een goede eerste stap. De assistent kan jou verder helpen. Ofwel door een afspraak in te plannen met de arts, ofwel door je naar de praktijkondersteuner te verwijzen. Zo’n praktijkondersteuner is voor jouw geestelijke gezondheid. Ook handig: deze zorg is kosteloos en wordt dus ook niet van je eigen risico betaald.

Door naar de psycholoog

Zit je niet alleen niet lekker in je vel, maar heb je last van psychische klachten? Dan kan de huisarts je doorverwijzen naar bijvoorbeeld een psycholoog. Volgens zorgwijzer kost een sessie bij de psycholoog tussen de 90 en 130 euro. Een hoop geld, maar laat je niet meteen afschrikken. Als je de zorg nodig hebt, wordt dit vergoed vanuit de basisverzekering, dat scheelt dan weer.

Belangrijk om te weten: voor deze zorg betaal je wél eigen risico. Afhankelijk van je verzekering is dat bedrag tussen de 385 euro en 885 euro.

‘Alternatieve’ geneeswijzen

Naast ‘gewone’ zorg zoals de huisarts of psycholoog zijn er -godzijdank! – nog talloze opties waardoor jij je weer mentaal gezond kunt voelen. Ben je niet geholpen met een bezoekje aan de praktijkondersteuner? Laat je dan vooral niet uit het veld staan want er zijn genoeg andere experts die je kunnen helpen om je mentaal (weer) fit te voelen. Fijn!

Jade (25): ‘Ik kon mijn therapiesessies niet betalen’

Haptotherapie, integratie therapie, psychosociale therapie, cranio sacraal therapie: de hulptroepen zijn er in vele soorten en maten. Deze voorbeelden vallen allemaal onder de ‘alternatieve geneeswijzen’. Met een aanvullende zorgverzekering heb je vaak recht op een (gedeeltelijke) vergoeding van de zorg. Belangrijk: check even of je behandelaar of therapeut is aangesloten bij een beroepsvereniging. Als dat niet zo is, is de rekening helaas voor jou. Dat kan helaas flink oplopen: voor een behandeling betaal je gauw tussen de 80 en 130 euro.

Op naar een coach

Er zijn nogal wat coaches in Nederland. Ook zij zijn er in allerlei soorten en mate, van leefstijlcoach tot lachcoach en vitaliteitscoach. Volgens onderzoek van spaarplatform Raisin ligt het tarief van leefstijlcoaches in Nederland tussen de 150 en 180 euro. Volgens Noboco (Nederlandse Orde van Beroepscoaches) ligt het tarief iets lager. Zij spreken van 120 euro van uur.

Hoe dan ook een fors bedrag. Daarnaast is het belangrijk om goed op te letten welke coach je kiest. Coaches zijn namelijk geen beschermde beroepsgroep: iedereen mag zichzelf coach noemen. Om te voorkomen dat je bij een kwakzalver terecht komt, kan het wijs zijn om te kiezen voor een coach die in ieder geval is aangesloten bij een beroepsvereniging.

Deze boeken wil je lezen om je mentale gezondheid een boost te geven

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.