Wow – Prins Harry en Meghan Markle hebben hun koninklijke titels opgegeven

Breaking news. Prins Harry, Meghan Markle and the royal family hebben besloten hoe het verder moet. Ongeveer tien dagen geleden kondigden prins Harry en Meghan Markle aan een stapje terug te doen in het Britse koningshuis. Ze willen niet langer gezien worden als senior members van het koningshuis.

Na lang beraad hebben ze, samen met de rest van de familie, een plan gemaakt voor de toekomst.

Prins Harry en Meghan Markle

Na de aankondiging van prins Harry en Meghan Markle was het alleen nog wachten op een definitief besluit van the royal family. Er moest besproken worden wat de precieze rol van Harry en Meghan wordt, hoe ze hun geld gaan verdienen en waar de twee hun tijd door gaan brengen.

Inmiddels is er een besluit genomen en dat besluit is op z’n zachtst gezegd: heftig. In het statement wordt benoemd dat Harry en Meghan hun koninklijke titels opgeven en geen publieke financiering meer ontvangen. Dit betekent dat het koppel niet langer formeel koningin Elizabeth vertegenwoordigt. Ook dragen zij niet langer de koninklijke titels van het Britse Koningshuis.

Afstand van publieke financiering

Buckingham Palace laat daarnaast weten dat Harry en Meghan wel hun eigen verenigingen en patronages mogen behouden. Ze zijn dan nog steeds lid van het Britse koningshuis en behouden hun titels als hertog en hertogin van Sussex. Het stel is alleen niet meer koninklijk.

Ook worden Harry en Meghan financieel volledig onafhankelijk van het koningshuis. Ze moeten de 2,8 miljoen euro (!) belastinggeld, dat gebruikt is voor de renovatie van hun huis, terugbetalen. De Frogmore Cottage blijft wel hun woning in het Verenigd Koninkrijk. In het voorjaar zal de nieuwe overeenkomst in werking treden.

Eerlijke speech van prins Harry

Afgelopen weekend gaf prins Harry een open en eerlijke speech tijdens een diner voor zijn stichting Sentebale. Hierin vertelde hij dat hij veel verdriet voelt over het gezamenlijke besluit om af te treden. Toch staat hij volledig achter het besluit om een privéleven te leiden met Meghan en zoon Archie. Hij vertelt daarover:

“Once Meghan and I were married, we were excited, we were hopeful, and we were here to serve. For those reasons, it brings me great sadness that it has come to this. The decision that I have made for my wife and I to step back is not one I made lightly. It was so many months of talks after so many years of challenges and I know I haven’t always got it right, but as far as this goes there really was no other option.”

Het ziet ernaar uit dat Harry en Meghan zich definitief in Canada gaan settelen. Meghan en zoon Archie zijn inmiddels in de miljoenenvilla bij Vancouver Island ingetrokken. Wij hopen dat ze in alle rust een eigen leven gaan leiden.

Reageer op artikel:
Wow – Prins Harry en Meghan Markle hebben hun koninklijke titels opgegeven
Sluiten