Wait, whut? 6 dingen die je nog niet wist over de iconische trouwjurk van prinses Diana

Het vierde seizoen van The Crown is afgelopen weekend verschenen op Netflix. De serie is gebaseerd op waargebeurde gebeurtenissen uit de koninklijke familie in de jaren van 1979 tot 1990. Een perfect moment om terug te blikken op de iconische trouwjurk van prinses Diana. Wij delen zes dingen die je waarschijnlijk niet wist.

Hoewel de romance tussen Lady Di en prins Charles in tranen is geëindigd, was 29 juli 1981 een onvergetelijke dag.

Feitjes over de trouwjurk van prinses Diana

Bijna veertig jaar geleden bracht het koninklijke huwelijk van prins Charles en prinses Diana in 1981 de wereld tot stilstand. En hoewel hun royal huwelijk in de spotlight stond, was het ook Diana’s iconische bruidsjurk die de show stal. Wij hebben een aantal verrassende feitjes op een rijtje gezet.

1. Er waren 10.000 parels in haar trouwjurk genaaid

De iconische jurk van prinses Diana was geborduurd met maar liefst 10.000 parelmoer-pailletten en parels. Naast de pailletten, was er ook een stuk kant aan de jurk geborduurd die ooit toebehoorde aan Queen Mary. De jurk is ontworpen door het koppel David en Elizabeth Emanuel en heeft een geschatte waarde van $115.000. Wow.

2. Er was zoveel stof dat ze amper in de koninklijke koets paste

Diana had moeite om in de koets te passen op weg naar de St. Paul’s Cathedral, dankzij de enorme hoeveelheden stof op haar jurk. De ontwerpers moesten de stof over de prinses vouwen, wat kreukels veroorzaakte
toen ze uit de koets stapte. “We had prepared for this, but for a millisecond, I was worried about smoothing them out,” vertelde Elizabeth Emanuel in een interview aan Vogue.

3. De ontwerpers hadden een kluis geïnstalleerd om het geheim te houden

Ja, écht. De Emanuels deden hun uiterste best om ervoor te zorgen dat Diana’s jurk geheim werd gehouden. Alleen op de grote dag mocht de trouwjurk aan de wereld worden onthuld. Ze installeerden een kluis om ontwerpen en stofstalen te bewaren, die 24/7 werd bewaakt door bewakers Jim en Bert.

4. Er was zelfs een tweede jurk, voor het geval de eerste lekte

Het ontwerpersduo creëerde een alternatieve jurk voor het geval er details van de originele jurk zouden lekken. Elizabeth Emanuel onthulde ook aan Vogue dat ze een extra rok hadden gemaakt voor het geval dat prinses Diana koffie op de eerste trouwjurk zou morsen. ”Racking our brains for things that could go wrong was a game we played.”

5. De sleep was de langste in de geschiedenis van het koninklijk huwelijk

De sleep van de trouwjurk was maar liefst zeven en een halve meter lang. Daarmee ook de langste in de geschiedenis van koninklijke trouwjurken. Het werd zorgvuldig vastgemaakt in prinses Diana’s wijde rok. De sluier die aan haar tiara was vastgemaakt, was zelfs langer dan de sleep.

6. Ze had een klein hoefijzer voor geluk

De Emanuels naaiden een 18-karaats gouden hoefijzer in de trouwjurk van prinses Diana met witte diamanten. Het was van buitenaf niet zichtbaar, maar telde als een geluksbrenger.

Reageer op artikel:
Wait, whut? 6 dingen die je nog niet wist over de iconische trouwjurk van prinses Diana
Sluiten