Redactie
Redactie Love & Life 2 apr 2020

In 4 uur even productief zijn als in 8 uur: dat kan op deze manier

Stel je voor: elke dag lekker uitslapen, of een rondje hardlopen en een koffietje in de zon drinken voordat je om 10 uur ‘s productief ochtends aan je werkdag begint en dan om 2 uur de laptop weer dichtklappen.

Ja…voor iemand die de loterij gewonnen heeft een prima manier om rond te komen. Maar voor de gemiddelde persoon niet echt haalbaar, toch?

Deep work methode: zo word je productief in minder tijd

Volgens Professor Cal Newport, docent theoretische informatica aan de Universiteit van Georgetown, is deze realiteit een stuk dichterbij dan we denken. Hij gelooft namelijk in zijn deep work methode.

Wat dit inhoudt? Dat als je extreem geconcentreerd werkt, zonder enige afleiding en met de maximale capaciteit van je brein, je even productief bent in de helft van de tijd, dan wanneer je je laat afleiden.

Afleiding

Met afleiding bedoelt hij uiteraard de appjes die binnenkomen op onze telefoon, de Facebook-updates die we gretig bijhouden en de Instagram-accounts waar we graag doorheen scrollen.

Volgens Newport: “Crack for media addicts.” Maar ook de koffie die we zetten en het sigaretje dat we willen roken. Een onderzoek van Hofmann en Baumeister bevestigt dat afleiding van werk zoeken tot de vijf grootste verlangens behoort, naast eten, slapen en seks. Maar, elimineer deze hoofdafleiders en dan ben je er nog niet. “Je moet je aandacht behandelen met veel respect, net als een professionele atleet zijn lichaam behandelt bijvoorbeeld.”

Voordat je echt aan de slag kan met deep work moet je een paar nieuwe gewoontes aanleveren. Dit zijn de zeven belangrijkste gewoontes om productief te worden, volgens Newport.

1. Omarm verveling

Newport vindt dat je je af en toe moet vervelen om productief te blijven. Veel mensen hebben de neiging om hun telefoon erbij te pakken als ze zich vervelen. “Je hersenen verliezen de tolerantie om je te vervelen of geen prikkels meer te ontvangen. Als je dan gefocust wil werken, zal je meer last hebben om je te concentreren.”

Als je dus scherp en gefocust wil blijven, moet je je hersenen trainen om lui te zijn. Probeer het de volgende keer als je in de rij voor de kassa staat. Laat je telefoon in je tas, en laat de verveling een beetje toe.

2. Productieve meditatie

Train je hersenen om zich te focussen op een onderwerp. Ga bijvoorbeeld een stukje wandelen, en denk gericht aan een probleem dat je wil oplossen, en houd dit minstens een paar minuten vol. Als je merkt dat je toch aan andere dingen gaat denken, probeer je aandacht weer terug te krijgen naar het oorspronkelijke probleem.

3. Reserveer tijd

Block een aantal uur in je agenda om aan iets te werken. Als je aan iets moet werken wat veel denkwerk vergt, raadt Newport aan ongeveer 90 minuten achter elkaar in te plannen.

Heb je eenmaal deze afspraak met jezelf hebt gemaakt? Behandel het dan als een afspraak in je agenda. Als iemand je vraagt tussendoor af te spreken, bedank je vriendelijk. Je hebt namelijk een meeting.

4. Wees streng

Je moet streng met jezelf zijn als je wil dat het lukt. Zelfs een zijwaartse blik op je mobiel of een snelle inbox-check kan funest voor je concentratie zijn.

5. Bereid je goed voor

Dit kan per persoon verschillend zijn. Ruim bijvoorbeeld je bureau goed op of zorg dat er een glas water klaar staat. Je moet geen enkele reden hebben om op te staan en uit je deep work te treden.

6. Zet een doel

Als je ergens naartoe werkt, kun je gerichter en productief aan de slag gaan. Bedenk van tevoren wat je precies gedaan wil hebben. Bijvoorbeeld, ik wil twee artikelen geschreven hebben tijdens mijn deep work sessie.

7. Creëer lichte stress

Geef jezelf niet te veel tijd om iets af te maken. Met 20 procent minder tijd, dan wat je jezelf normaal zou geven voor een bepaald klusje, voer je de stress hoog op en werk je harder. Je voelt dan een druk en zult met veel meer focus en harder werken, omdat je weet dat je minder tijd hebt.

Dit artikel verscheen eerder op ons zusje Bedrock

Reageer op artikel:
In 4 uur even productief zijn als in 8 uur: dat kan op deze manier
Sluiten