Een stappenplan om je eigen (mooie) professionele headshot te schieten

Een foto voor je cv of Linkedin moet altijd nét een tikkeltje formeler zijn dan de foto’s die je op je Instagram plaatst. Snappen we. Maar schakel je daarvoor een professionele fotograaf in, of ga je zelf aan de slag met ons stappenplan? Natuurlijk zijn er talloze fotografen die een prachtig plaatje van jou kunnen schieten, maar soms heb je daar gewoon het geld niet voor over (of wil je het uitgeven bij de ZARA-sale, snappen we ook helemaal).

Met het onderstaande stappenplan weet jij waar je in elk geval aan moet denken als je zélf of met een vriend(in) aan de slag gaat voor die ene topfoto.

1. Vraag een vriend om hulp

De makkelijkste manier is een vriend om hulp vragen. Het hoeft geen fotografisch talent te zijn – iedereen die weet hoe je een scherpe foto kan maken is in principe geschikt. Zelfs de compositie van de foto kan je later nog wat aanpassen of croppen. Een goede app of programma op je laptof is daarbij wel een pré, maar je zou het zelfs met gratis programma’s als Canva kunnen proberen.

Heb je op dit moment geen vrienden paraat staan om je te helpen, dan kan je uiteraard ook aan de slag met de zelfontspanner van je camera. Gebruik in dat geval een goed statief waar de camera recht op komt te staan. Een stapel boeken kan ook, maar dat is uiteraard wel een tikkie gevaarlijker (lees: als je camera er vanaf valt overleeft ‘ie het niet).

Of ga met je telefoon aan de slag, want daar kan je tegenwoordig ook prachtige foto’s mee maken. Op ons carriere-zusje WorkJuice geven we daar wat goede tips voor.

2. Kies een rustige achtergrond

Op een professionele foto wil je geen rommelige achtergrond. Als de achtergrond van de foto de aandacht trekt, dan kan je beter op een andere plek gaan staan. Achtergronden die bijna altijd werken zijn:

 • Witte of bakstenen muur
 • Witte deur
 • Een gekleurde muur waarbij de kleur van jouw gezicht beter uitkomt (dit is voor iedereen anders, dus probeer eens een paar kleuren uit)
 • Witte doek (bijvoorbeeld een laken gespannen tussen twee kasten of stoelen)

Let op dat je op de foto geen stopcontacten, snoeren, draadjes op andere onregelmatigheden ziet. Als je dan écht niet kan vermijden, dan is het een idee om die later weg te Photoshoppen.

3. Een goede lichtbron

Zorg ervoor dat de camera/telefoon tussen jou en de lichtbron in staat. Of dat nou natuurlijk daglicht of een ring light is, op die manier heb je het beste licht. Op een bewolkte dag maak je de mooiste foto’s. Probeer geen foto’s in fel zonlicht te maken, want knijpende ogen en harde schaduwen maken je headshot niet heel professioneel.

4. Professionele foto = professionele outfit

Als je nog twijfelt over de outfit die je aan zou moeten trekken: ga voor een outfit die je ook bij een sollicitatie aan zou trekken. Zorg ervoor dat het niet over de top is, maar ga voor een professionele uitstraling. Ténzij het in jouw vakgebied draait om fashion en uitpakken. In dat geval:

Wel doen:

 • Rustige kleuren
 • Blazer
 • Keep it simple
 • Lange mouwen (dit wordt sneller professioneel gezien dan een t-shirt)
 • Minimalistische sierraden

Beter niet doen:

 • Drukke prints
 • Te felle kleuren
 • Opvallende sierraden
 • Tanktops/te veel huid op de foto

Ook een tip: maak een professionele foto van jezelf in verschillende outfits. Soms komt een outfit op de foto anders uit dan hoe je het je voorgesteld had. Da’s niet erg, maar het is fijn om dan ook nog een andere outfit achter de hand te hebben. Het is natuurlijk top als je uit meerdere foto’s kunt kiezen.

career contessa

Reageer op artikel:
Een stappenplan om je eigen (mooie) professionele headshot te schieten
Sluiten