Karlijn van Spankeren
Karlijn van Spankeren Werk & Carrière 7 sep 2022
Leestijd: 2 minuten

Quiet quitting: deze nieuwe carrièretrend op TikTok moet burn-outs voorkomen

Als je op de carriere-kant van TikTok zit, dan heb je de term quiet quitting waarschijnlijk weleens voorbij zien komen. Dit nieuwe begrip zou dé manier zijn om een burn-out te voorkomen. Wat houdt het in en hoe pas je het toe op jouw werkgedrag? Wij vertellen het je.

Het is als het ware een ontslag zonder ontslag te nemen. Volg je het nog?

5 goede manieren om een burn-out te voorkomen

Quiet quitting: de nieuwe werk-trend op TikTok

Quiet quitting is in het Nederlands ‘stil stoppen’ en dat is letterlijk wat je doet. Als je besluit om stil te stoppen, dan doe je niets anders dan the bare minimun op je werk. Weg met die ambitie, overuren en streven naar progressie. Je klapt je laptop dicht op klokslag vijf uur en doet niets anders dan waar je voor betaald wordt.

@saraisthreads

#greenscreen Poor Debrah. #fyp #work #working #corporate #corporatelife #corporatetiktok #corporateamerica #corporatehumor #office #officelife #manager #managersbelike #career

♬ original sound – Sarai Marie

Dit moet het antwoord zijn op de burn-out, een probleem dat sterk is aangewakkerd door Gen Z, die het slimmer hebben aangepakt: werk slim, niet hard. Met de verwachte weerstand van de oudere generatie, want ook dit is weer een reden om Gen Z als lui en onwelwillend te zien.

Heb je stress of ligt een burn-out op de loer? Dit zijn de verschillen

@hunterkaimi

just my thoughts take it or leave it #quietquitting

♬ original sound – Hunter Ka’imi

En het doel is natuurlijk allesbehalve lui zijn, het doel is om een ongezonde workflow te doorbreken. Je stopt energie te steken in de zaken die in jouw ogen niet genoeg lonen. Zoals bijvoorbeeld heel hard werken voor een salaris dat niet in lijn staat met de affort. Ben jij blij met jouw baan én salaris? Niets aan het handje. Maar als dit niet het geval is, dan begrijp je waarschijnlijk wel waar de bedenkers van quiet quitting vandaan komen.

Voel jij je uitgeput door jouw baan? Dit kan je eraan doen

Hoewel wij helemaal voor de intentie van deze trend zijn, is het nog steeds belangrijk om te communiceren met je werkgever. Zo houd je de werkrelatie gezond en kom je wellicht tot een duurzame oplossing.

Voel je je uitgeput of komt er teveel werk jouw kant op? Geef het aan en vraag welke taken prioriteit hebben. Aandacht voor de balans tussen werk en vrije tijd is key. Focus je op de essentie van jouw baan en voer die taken goed uit, de rest is (een stressvolle) bijzaak.

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.